Parama dėkojame




Popiežiaus žinia Pasaulinės maisto dienos proga

maistoSpalio 16-ąją kasmet minima Pasaulinė maisto diena, kuria siekiama atkreipti dėmesį į maisto stokos pasaulyje problemą. Spalio 16-oji – tai ir Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) įkūrimo (1945 m.) metinės. Šia proga popiežius Pranciškus parašė laišką FAO generaliniam direktoriui Qu Dongyu.

Popiežius rašo, kad šiais laikais dėl bado arba nepakankamos ir prastos kokybės mitybos kenčia dar labai daug pasaulio gyventojų. Dėl šios padėties labiausiai kalti nuo seno pasaulyje susikaupę neteisingumas ir nelygybė. Tai pasakytina ne tik apie maistą, bet ir apie visus pagrindinius išteklius, kurių nepasiekiamumas žeidžia daugybės žmonių orumą. Tai iš tiesų įžeidimas, dėl kurio visa žmonija turėtų rausti iš gėdos, o šios padėties konstatavimas turėtų sutelkti tarptautinę bendruomenę ryžtingam veikimui.

Popiežius primena ir kitą su aprūpinimu maistu glaudžiai susijusį klausimą –  prieigą prie vandens. Vanduo – tai gyvybė, tačiau pasaulyje yra labai daug vietų, kur žmonės kenčia nuo ligų arba miršta būtent dėl geriamojo vandens trūkumo. Dėl klimato kaitos sukeltų sausrų didžiuliai regionai lieka nederlingi, o ekosistemos ir gyventojai patiria milžinišką žalą. Dėl to, pasak popiežiaus, būtina skubiai pripažinti, kad prieiga prie geriamojo vandens yra pagrindinė, esminė ir visuotinė žmogaus teisė, nes nuo jos priklauso žmonių išgyvenimas, taigi ji yra kitų žmogaus teisių įgyvendinimo sąlyga. Kartu su būtinumu daugiau išteklių skirti visų žmonių aprūpinimui vandeniu reikia plėtoti ir švietimo bei kultūros modelius, kurie ugdytų visuomenės supratimą apie būtinybę gerbti ir saugoti šį pirminį turtą. Vanduo niekada neturi būti laikomas tik preke ar produktu, kuriuo galima spekuliuoti.

Vanduo yra būtinas siekiant apsirūpinti maistu, nes yra gamybos priemonė ir nepakeičiama žemės ūkio sudedamoji dalis. Todėl tarptautinės organizacijos, vyriausybės, pilietinė visuomenė, verslas, akademinės ir mokslinių tyrimų institucijos bei kiti subjektai turi suvienyti jėgas ir sujungti idėjas, kad vanduo taptų visų paveldu.

Popiežius rašo, jog ypač šiuo metu vykstantys karai parodė, kad finansiniai ištekliai ir novatoriškos technologijos, kurios galėtų būti panaudotos tam, kad vanduo taptų visų gyvenimo ir pažangos šaltiniu, nukreipiamos ginklų gamybai ir prekybai. Pasak Pranciškaus, matome, kad dar niekada nebuvo taip svarbu siekti dialogo ir kurti taiką. Popiežius patikina, kad Bažnyčia niekada nepavargsta sėti tas vertybes, kurios padeda kurti civilizaciją, paremtą meile ir pagarba, besirūpinančią labiausiai kenčiančiais broliais ir seserimis, ypač kenčiančiais dėl nepakankamo maisto ir vandens. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode