Marcinkevičius




Seimas dėl alkoholio prekybos bei reklamos atlaisvinimų balsuos vėliau

balsuosSeimas antradienį po svarstymo pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams, liberalizuojantiems alkoholio prekybą bei reklamą: už balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo 20, o susilaikė 17. 

Dabar maždaug tris mėnesius teks laukti, kol pataisos bus notifikuotos Briuselyje, o tada Seime vyks galutinis balsavimas. 

Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Agnė Širinskienė teigė, kad pataisos sukurs geresnes sąlygas tautai nugirdyti, o socialdemokratas Algirdas Sysas tikino, kad pablogės alkoholio vartojimo rodikliai.

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė anksčiau yra sakiusi, kad alkoholio rinkos reguliavimas keičiamas nežymiai: sumažinama verslo administracinė našta, pagerinamos verslo sąlygos.  

Jei pataisas Seimas priims, mugėse, parodose ir masiniuose renginiuose būtų galima prekiauti iki 15 laipsnių stiprumo alkoholiu, o ne tik alumi ir sidru iki 7,5 laipsnio, kaip yra dabar ir todėl neleidžiama prekyba ir silpnais alkoholiniais kokteiliais, vynu, putojančiu vynu, likeriais, midumi.

Pataisomis taip pat švelninamos licencijų prekiauti alkoholiu sąlygos – siūloma jų neišduoti, kol teistumas neišnykęs, nes iki šiol teisti asmenys jų negalėjo gauti. 

Taip pat siūloma panaikinti dalį vienkartinių prekybos alkoholiu licencijų rūšių, vietoj devynių įvedant tris – pagal gėrimų stiprumą. Dabar penkios licencijos yra vienkartinės, išduodamos prekybai įvairiuose renginiuose ir mugėse.  

Siūlo įteisinti alkoholio dovanojimą reprezentacijai, sudaryti palankesnes konkurencines sąlygas prekybininkams, parduodantiems skirtingus gėrimus renginiuose.

Alkoholio reklama nebūtų laikoma interneto platformose, pavyzdžiui, „Bolt Food“, „Wolt“ skelbiama su alkoholiu susijusi informacija, be to, siūloma reklama nelaikyti ir informacijos apie maisto ir alkoholinių gėrimų derinimo rinkinius, įmonių gautus apdovanojimus, gėrimų gamybos technologijas, tradicijas.

Šiuo metu galioja absoliutus alkoholio reklamos draudimas, todėl galima skelbti tik informaciją apie ženklinimą, kilmės šalį ar gamintoją. Ši informacija skelbiama tik oficialiose gamintojų ir prekiautojų svetainėse. 

Taip pat siūloma leisti organizuoti degustacijas alkoholio gamybos patalpose. Šiuo metu degustacijos yra leistinos tik mugėse ir parodose. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode