Marcinkevičius




VERT įpareigojo „Amber Grid“ pakeisti GIPL detales su rusiškomis žymėmis

vertValstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) įpareigojo dujų perdavimo sistemos operatorę „Amber Grid“ pakeisti įtarimų sukėlusias Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) galimai rusiškas jungiamąsias detales. 

Energetikos rinkos reguliuotojo vadovas patvirtino, kad ant detalių buvo rastos kirilica užrašytos žymos.  

„Taryba priėmė sprendimą įpareigoti „Amber Grid“ pakeisti (...) GIPL jungiamąsias detales“, – žurnalistams penktadienį sakė VERT pirmininkas Renatas Pocius. 

Jo teigimu, turės būti keičiamos 123 dujotiekyje sumontuotos jungiamosios detalės, kurios, kaip nustatė tarybos komisija, neturi kilmę ir kokybę patvirtinančių dokumentų. 

Pasak VERT pirmininko, keistinos detalės buvo pagamintos iš plieno, kuris dujotiekio statybų metu negalėjo būti naudojamas Europos Sąjungoje (ES) ir neatitiko kilmės sertifikatų. 

„Nuvalius tas detales buvo matyti rusiški rašmenys, kirilicos rašmenys, netgi ir su tam tikrų gamyklų, kurios yra Rusijoje, (...) logotipais“, – teigė R. Pocius.

„Iš tos informacijos, kurią tikrinimo komisija pamatė ant nuvalytų detalių, galima formuoti tokią nuomonę, kad tos detalės gali būti pagamintos Rusijoje. Patvirtinti 100 proc. to negalime, kadangi detalės kilmės šalį patvirtina sertifikatai. Tačiau iš tos informacijos, kuri buvo, galima susiformuoti poziciją, kad jos yra rusiškos kilmės“, – pridūrė VERT pirmininkas. 

Pasak R. Pociaus, detalių keitimo kaštai negalės būti įskaičiuojami į reguliuojamų paslaugų kainas.

„Vartotojai dėl to jokių papildomų kaštų negali patirti – tokį sprendimą taryba irgi priėmė“, – kalbėjo R. Pocius. 

Jo teigimu, „Amber Grid“ taip pat įpareigota per tris mėnesius pateikti ekspertų nuomonę apie saugų GIPL  naudojimą, kol bus pakeistos nurodytos detalės.

„GIPL jau du metus yra saugiai, patikimai eksploatuojamas, nėra užfiksuota kažkokių įvykių, kurie leistų abejoti dėl dujotiekio saugaus ir patikimo eksploatavimo“, – teigė R. Pocius, atsakydamas į klausimą, ar GIPL yra saugus naudoti.

Jo teigimu, „Amber Grid“ taip pat yra informavusi VERT apie atliktą dujotiekio patikrą, kurios metu „kažkokių kritinių elementų bent jau šiam momentui“ nenustatyta. 

Pasak R. Pociaus, iš viso GIPL dujotiekyje sumontuotos 1022 jungiamosios detalės. Likusios 899 detalės, anot jo, taip pat turės būti patikrintos pagal su VERT suderintą metodiką, dalyvaujant nepriklausomiems ekspertams bei tarybos specialistams. 

Anot R. Pociaus, VERT patikrinimo metu taip pat buvo nustatyta, kad „Amber Grid“ netinkamai organizavo ir atliko GIPL techninę priežiūrą jo montavimo metu, o bendrovės paskirti techniniai prižiūrėtojai neužtikrino dujotiekio statybos metu naudojamų „statybos produktų, įrenginių kokybės ir kontrolės“.   

VERT taip pat prašys  Statybos sektoriaus vystymo agentūros įvertinti poreikį peratestuoti GIPL statyboje dalyvavusius darbuotojus. 

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode