Parama dėkojame




2023-ieji – vis dar palankus metas miško pardavimui

miskasPrieš dvejus metus miško kainos patyrė reikšmingą kilimą. 2021-aisiais žaliavinės medienos pardavimo kaina padidėjo beveik 50%, o miško kirtimo liekanų kaina išaugo 27,3%. 2021-2022 metai buvo itin palankus laikotarpis tiems, kurie pardavė mišką su žeme ar išsikirtimui. Šiuo metu miško kaina išlieka aukšta, tačiau būtina atkreipti dėmesį, kad šios rinkos kainų tendencijos sunkiai prognozuojamos. Miško vertė nėra nuolatinis stabilus dydis, todėl svarbu gana greitai reaguoti į svyravimus. Atsižvelgiant į tai, šie metai yra vis dar palankus laikotarpis apsvarstyti galimybę parduoti miško plotą su žeme arba išsikirtimui.

 

Miško paklausa ir pasiūla 2023 metais

Pasiūla ir paklausa yra du pagrindiniai ekonominiai veiksniai, turintys lemiamos įtakos miško kainai. Kuo didesnė medienos paklausa ir mažesnė jos pasiūla, tuo aukštesnės bus kainos. Paklausa yra tiesiogiai susijusi su statybos pramone, medienos naudojimu energetikos sektoriuje, baldų gamyba ir kitomis sritimis, kur naudojama mediena. Pasiūla priklauso nuo miško išteklių valdymo, kirtimo masto ir kitų veiksnių. Jei pasiūla yra didesnė nei paklausa, tai lemia kainų kritimą.

Šiuo metu Europoje juntamas statybos ir baldų gamybos pramonių sulėtėjimas. Ši situacija gali turėti tiesioginės neigiamos įtakos miško ir medienos kainoms. Jei statybos ir baldų gamybos sulėtėjimas tęsis, tai gali turėti rimtų pasekmių medienos pramonei. Miškų savininkai patirtų nuostolius, o medienos apdirbimo įmonės gali būti priverstos mažinti gamybą. Dėl sulėtėjusio paklausos gali būti palankus laikas parduoti turimą mišką. Situacija rinkoje gali keistis, todėl dabartinė kaina gali būti aukštesnė nei ateityje.

Miško kainai taip pat reikšmingos įtakos turi ir biologiniai veiksniai. Šiais metais dėl nepakankamų kritulių ir pavasario sausros padarinių, žievėgraužių populiacija rekordiškai išaugo. Šie kenkėjai gali pažeisti medžius, o neprižiūrėtas miškas daro neigiamą įtaką miško pardavimo kainai. Kontroliuoti žievėgraužių invaziją savarankiškai gana sunku ar net neįmanoma. Žievėgraužiai yra labai atsparūs vabzdžiai, o jų kontrolė gali būti sudėtinga ir brangi. Šių kenkėjų paplitimas yra tik vienas iš biologinių veiksnių, turinčių neigiamos įtakos miško būklei ir kainoms. Kitos augalų ligos bei natūralios nelaimės taip pat gali turėti reikšmingos įtakos miško ekosistemai ir jo galutinei vertei rinkoje. Miško valdytojai ir savininkai privalo atidžiai stebėti šiuos veiksnius ir imtis priemonių, kad būtų apsaugota miško sveikata ir pelningumas.

Dėl vis dar aukštų kainų, miško pardavimas šiuo metu gali būti optimaliausias sprendimas, jei neturite poreikio naudoti miško išteklius, nesate suinteresuoti investuoti į miško tvarų išlaikymą, o jūsų miške yra žievėgraužių ar kitų problemų. Turint miško plotą, tačiau juo nesirūpinant, miško vertė krenta. Miškai yra ne tik pajamų šaltinis, bet ir svarbūs plotai ekosistemai, todėl miško supirkimo įmonės užtikrinti tvarų miško valdymą. Miško ploto pardavimas profesionaliems supirkėjams ne tik apsaugo jūsų investicijas, bet ir padės išsaugoti miško aplinką.

Miško pardavimas supirkėjams

Parduodant mišką supirkėjams, pasinaudojama keliais privalumais, kurie palengvina visą pardavimo procesą.

  • Greitas miško įvertinimas: supirkėjai turi patyrusių ekspertų komandas, kurios gali greitai ir tiksliai įvertinti jūsų mišką, nustatyti jo tikrąją vertę ir pasiūlyti sąžiningą kainą.
  • Sąžiningas skaičiavimas: patikimos miško supirkimo įmonės garantuoja sąžiningą miško vertės apskaičiavimą pagal aktualią rinkos situaciją. Tai užtikrina, kad jūs gausite tinkamą užmokestį už parduodamą miško plotą.
  • Dokumentų sutvarkymas: supirkėjai atsako už visą dokumentų tvarkymą ir reikalingus teisinius procesus, susijusius su miško pardavimu. Taip sutaupote laiką ir procesas vyksta sklandžiai.
  • Nemokama konsultacija: dauguma supirkimo įmonių siūlo nemokamą konsultaciją ir patarimus dėl miško pardavimo proceso bei visų susijusių klausimų.
  • Greitas atsiskaitymas: parduodant mišką supirkėjams, galite tikėtis greito atsiskaitymo.

Visi šie privalumai gali padaryti miško pardavimą patogų ir sklandų procesą, leidžiantį jums maksimaliai išnaudoti savo miško vertę. Parduodant mišką supirkėjams, ne tik pasinaudojate profesionalų paslaugomis, bet ir užtikrinate tvaraus miško valdymo principų laikymąsi.

Kiekvienas miško pardavimo atvejis yra unikalus, todėl svarbu pasitikėti patyrusiais specialistais ir įvertinti visus galimus variantus. Miško kainos nuolat kinta dėl rinkos svyravimų, todėl svarbu pasinaudoti galimybe parduoti mišką tuo metu, kai kainos yra aukščiausios. 2023 metai yra unikali proga išnaudoti šiuo metu vyraujančias aukštas miško kainas ir efektyviai valdyti savo mišką. Tai gali būti ne tik galimybė pasipelnyti, bet ir padaryti tai atsakingai ir naudingai aplinkai. Tad, jei jaučiate, kad miško pardavimas yra jums tinkamas sprendimas, pasitarkite su profesionalais ir pasinaudokite šia palankia proga.

unsplash.com nuotr.

23-283a

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode