Sprogimas

Gamtoje užaugusių vynuoginių sraigių tvarkymo paslaugas nuo šiol galima teikti pagal paslaugų kvitą

sraigiuTrečiadienį Vyriausybė pritarė, kad gamtoje užaugusių vynuoginių sraigių tvarkymo paslaugos būtų įtrauktos į Žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų, kurias paslaugų gavėjas turi teisę gauti, o paslaugų teikėjas turi teisę teikti pagal paslaugų kvitą, sąrašą. Šias paslaugas bus leidžiama trumpą laikotarpį teikti neįdarbinant darbuotojų pagal darbo sutartis. 

Taip gyventojams suteikiama galimybė pasididinti pajamas atsižvelgiant į savo užimtumą ir norus. Taip pat sumažės nelegalaus darbo atvejų žemės ūkyje ir miškininkystėje. Kartu sudaromos palankesnės sąlygos ir vynuoginių sraigių supirkimo bei perdirbimo verslui, nes jam mažėja administracinė našta.

Iki šiol žmonės galėjo būti įdarbinti tvarkyti, tai yra valyti, perrinkti, rūšiuoti, sudėti ar supilti į tarą, pakrautivynuogines sraiges tik pagal darbo sutartį. Tuo metu beveik tokia pati miško grybų ar uogų tvarkymo paslauga buvo įrašyta į paslaugų sąrašą ir ją buvo galima teikti pagal paslaugų kvitą. 

Dėl to kildavo sunkumų darbdaviui ir darbuotojui: kadangi vynuoginių sraigių tvarkymas yra sezoninis darbas, esant palankiems jų rinkimui orams papildomų darbuotojų tekdavo intensyviai ieškoti net kelioms dienoms ar valandoms, o kai oras netinkamas, juos reikėdavo atleisti.

Numatyta, kad sraiges valyti, perrinkti, rūšiuoti, supilti ar sudėti į tarą bus galima įdarbinti ir nepilnamečius nuo 14 metų amžiaus, tačiau tik tais atvejais, jeigu šios paslaugos nekenkia jų sveikatai, vystymuisi ir netrukdo jiems mokytis pagal privalomojo švietimo bei profesinio mokymo programas. Sraiges nunešti, pakrauti ar iškrauti, paruošti sandėliuoti galės tik pilnamečiai asmenys.

Aplinkos ministerija, parengusi Žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų, kurias paslaugų gavėjas turi teisę gauti, o paslaugų teikėjas turi teisę teikti pagal paslaugų kvitą, sąrašą siekia  prisidėti  prie aplinkai draugiško verslo skatinimo iniciatyvų.  

Pagal Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatymą vynuoginės sraigės priskiriamos saugomoms rūšims, jos yra įtrauktos į Europos Bendrijos svarbos gyvūnų ir augalų rūšių, kurių ėmimui iš gamtos ir naudojimui gali būti taikomos tvarkymo priemonės, sąrašątodėl nustatyti apribojimai vynuoginių sraigių rinkimui – nustatytas leidžiamų rinkti sraigių dydis ir rinkimo terminas. 

Primename, kad pagal Vynuoginių sraigių išteklių naudojimo taisyklesLietuvoje šias sraiges leidžiama rinkti ir supirkti nuo jų pavasarinio aktyvumo pradžios iki liepos 1 d.

Leidžiama rinkti ne mažesnes kaip 28 mm kiauto skersmens vynuogines sraiges. Prieš superkant privalu jas išrūšiuoti supirkimo vietoje. Supirkėjai jas turi išrūšiuoti pagal skersmenį. Po rūšiavimo supirkimo vietose negali likti daugiau kaip 5 proc. mažesnių vynuoginių sraigių nei leidžiama.

Vynuogines sraiges draudžiama rinkti gamtiniuose rezervatuose, zoologiniuose ir botaniniuose zoologiniuose draustiniuose bei kitose saugomose teritorijose, jeigu tai numato šių teritorijų veiklą reglamentuojantys teisės aktai.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode