RETRO

sieksJAV Atstovų Rūmų respublikonai trečiadienį antrą naujos sudėties Kongreso darbo dieną pradės panašiai kaip ir pirmąją, jų lyderiui Kevinui McCarthy (Kevinui Makarčiui) bandant tapti Atstovų Rūmų pirmininku.

Antradienį Kongrese įsivyravo sumaištis, nes dešiniojo sparno respublikonų grupė neleido favoritui K. McCarthy tapti Atstovų Rūmų pirmininku per kelis žeminančius balsavimus, vadinamus priekaištu partijos vadovybei. 

Pirmą kartą per šimtmetį kandidatas į Atstovų Rūmų pirmininkus nebuvo išrinktas per pirmą balsavimo turą, tačiau atrodo, kad tai nesustabdė K. McCarthy – jis pažadėjo kovoti iki finišo ir sakė, kad buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) padrąsino jį užbaigti chaosą ir sutelkti Respublikonų partiją.

Atstovų Rūmai trečiadienį renkasi susidarius aklavietei, iš esmės privertusiai atidėti visus kitus reikalus.

„Aš šiandien yra ta diena, kokios norėjau? Ne“, – vėlai antradienį Kapitolijuje, po virtinės susitikimų už uždarų durų, žurnalistams sakė K. McCarthy.

Jo teigimu, D. Trumpas nori, kad jis tęstų kovą, ir pasakė jam nutraukti Atstovų Rūmų respublikonų sumaištį bei sutelkti partiją.

Buvęs prezidentas „nori matyti respublikonus susivienijusius, galinčius pasiekti kaip tik tuos dalykus, kuriuos sakėme padarysiantys“, tvirtino K. McCarthy.

Paklaustas, ar pasitrauks, jis atsakė: „To nebus.“

Trys balsavimai

Chaotiška naujos sudėties Kongreso darbo pradžia rodo, kokie sunkumai laukia Atstovų Rūmų kontrolę perėmusių respublikonų. Be pirmininko Atstovų Rūmų negalima galutinai suformuoti – negalima prisaikdinti jų narių, paskirti komitetų pirmininkų, pradėti procedūrų ir tyrimų dėl Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos darbo.

Pirmoji Kongreso darbo diena paprastai būna šventiška, tad ten taip pat lūkuriavo įstatymų leidėjų šeimų nariai, o kilus chaosui vaikai žaidė praėjimuose ar muistėsi tėvų rankose.

Kol kas visiškai neaišku, kaip K. McCarthy galėtų patraukti savo pusėn dešiniojo sparno konservatorius, nepritariančius jo vadovavimui. Norint tapti Atstovų Rūmų pirmininku, paprastai reikia daugumos – bent 218 – balsų, bet šis skaičius gali būti ir mažesnis, jei dalis narių nedalyvauja ar susilaiko per balsavimą. Atrodo, kad K. McCarthy svarsto tokią strategiją.

Per tris pirmuosius balsavimus K. McCarthy gaudavo ne daugiau kaip po 203 balsus – prieš jį balsuodavo iki 20 iš 222 Rūmų respublikonų.

Daugelio balsavimų Atstovų Rūmų pirmininkui išrinkti nebuvo prireikę nuo 1923 metų, o ilgiausia ir sunkiausia kova dėl šio posto – su 133 balsavimais – tęsėsi du mėnesius nuo 1855 metų pabaigos, vykstant debatams dėl vergijos, prieš Pilietinį karą.

„Kevinas McCarthy nebus pirmininkas“, – pareiškė vienas iš maištaujančių respublikonų, Virdžinijai atstovaujantis Bobas Goodas (Bobas Gudas).

Naujos kartos konservatyvūs respublikonai, kurių daugelis palaiko D. Trumpo darbotvarkę „Padarykime Ameriką vėl didžią“ (angl. Make America Great again, MAGA), nori sugriauti nusistovėjusią tvarką Vašingtone ir siekia neleisti K. McCarthy iškilti be nuolaidų dėl jų prioritetų.

Kraštutinių dešiniųjų iššūkis daugeliu atžvilgiu primena praėjusį kartą, kai respublikonai perėmė Atstovų Rūmų kontrolę – tuomet, po 2010 metų kadencijos vidurio rinkimų, ultrakonservatyvaus „Arbatėlės“ sparno atstovai nustatinėjo griežtą politiką ir privertė nutraukti vyriausybės institucijų darbą.

Balsavimų spektakliui užsitęsus, K. McCarthy šalininkai ragino prieštaraujančiuosius paremti jo kandidatūrą.

„Visi atėjome čia nudirbti darbų“, – kalboje dėl K. McCarthy kandidatūros iškėlimo sakė respublikonas Steve'as Scalise'as (Stivas Skalisas). Jis ragino kolegas nutraukti protestą.

Peikdamas demokratų prezidento J. Bideno darbotvarkę S. Scalise'as, kuris galėtų tapti kompromisiniu partijos kandidatu, sakė: „Negalime pradėti spręsti šių problemų, kol neišrinksime Kevino McCarthy kitu... [Atstovų Rūmų] pirmininku.“

Tačiau besipriešinantys respublikonai privertė surengti trečią balsavimą, o tada respublikonų lyderiai skubiai paskelbė pertrauką.

„Amerikos žmonės stebi, ir tai yra gerai“, – sakė Teksasui atstovaujantis respublikonas Chipas Roy (Čipas Rojus), alternatyviu kandidatu iškėlęs konservatorių Jimą Jordaną (Džimą Džordaną) iš Ohajo.

J. Jordaną, buvusį K. McCarthy varžovą, o dabar – jo šalininką, konservatoriai į pirmininkus stūmė du kartus, bet neatrodo, kad jis pats norėtų šio darbo. Per debatus J. Jordanas, kuris galėtų tapti Teismų komiteto pirmininku, ragino kolegas balsuoti už K. McCarthy ir sakė: „Turime susitelkti aplink jį.“

19 – o vėliau ir 20 – respublikonų balsavo ne už K. McCarthy, o už kitus žmones. Per pirmą balsavimą balsų gavo Andy Biggsas (Endis Bigsas) iš Arizonos, J. Jordanas ir kiti, o per kitus du balsavimus „maištininkai“ balsavo už J. Jordaną.

„Svarstoma viskas“

Nesutarimai dėl K. McCarthy brendo nuo lapkričio rinkimų. Nepritariančiųjų stovyklai vadovauja konservatyvi „Laisvės“ frakcija, mananti, kad K. McCarthy nėra nei pakankamai konservatyvus, nei pakankamai griežtas kovoti su demokratais.

Kad užsitikrintų paramą, K. McCarthy jau sutiko su daugeliu „Laisvės“ frakcijos reikalavimų suteikti žemesnio rango nariams didesnę įtaką priimant įstatymus. 2015-aisiais K. McCarthy pasitraukė iš kovos dėl Atstovų Rūmų pirmininko posto, nesugebėjęs patraukti savo pusėn konservatorių.

Vėlai antradienį į posėdžių kambarius Kapitolijuje buvo nešamos picos, sumuštiniai ir takai, K. McCarthy šalininkams ir priešininkams po balsavimų aiškinantis, kaip išsirinkti pirmininką.

„Svarstoma viskas“, išskyrus lyderio pasitraukimą, sakė K. McCarthy sąjungininkas Patrickas McHenry (Patrikas Makhenris) iš Šiaurės Karolinos.

Pensilvanijai atstovaujantis Scottas Perry (Skotas Peris), „Laisvės“ frakcijos ir D. Trumpo pastangų užginčyti 2020 metų prezidento rinkimų rezultatus lyderis, anksčiau sakė, kad dinamiką gali pakeisti pats K. McCarthy, jei sutiktų su jų reikalavimais.

Demokratai į Atstovų Rūmų pirmininkus entuziastingai nominavo savo mažumos lyderį Hakeemą Jeffriesą (Hakimą Džefrisą). Paprastai toks žingsnis mažumai būna simbolinis, bet respublikonams nesutariant tarpusavyje jis įgijo naujos reikšmės.

Nors bendrai H. Jeffriesas surinko daugiausiai balsų – 212 – tai nebuvo reikalinga dauguma.

Antradienį vakare K. McCarthy sutelkė dėmesį į šiuos skaičius. Jei jis gautų 213 balsų ir įtikintų likusius savo priešininkus susilaikyti, galėtų žemiau nuleisti kartelę.

Tokia strategija yra pasinaudoję kai kurie buvę Atstovų Rūmų pirmininkai, tarp jų darbą baigianti demokratė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) ir respublikonas Johnas Boehneris (Džonas Beneris).

K. McCarthy vėlai antradienį Kapitolijuje sakė: „Gauni 213 balsų, o kiti neištaria kito vardo – taip gali laimėti.“

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode