Parama dėkojame




Sirijos armija atnaujino rytinės Alepo miesto dalies puolimą, nes sukilėliai pažeidė paliaubas, kuriomis buvo siekiama sudaryti sąlygas jiems evakuotis, trečiadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Ministerija nurodė, kad sukilėlių lyderiams ir Damaskui sudarius atitinkamą susitarimą jos kariniai stebėtojai Sirijoje organizavo kovotojų evakuaciją autobusais ir kad šis procesas turėjo prasidėti 4 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku.

Tačiau civilinių autobusų kolona, atvažiavusi į Salahedino rajoną, buvo apšaudyta iš sukilėlių teritorijos – kovotojams „persigrupavus, atnaujinus kovos veiksmus“ ir bandant prasiveržti pro Sirijos pozicijas į šiaurės vakarus, sakė Rusijos ministerija.

„Teroristų ataka buvo atremta. Sirijos armija tęsė savo operaciją sukilėlių kontroliuojamiems rytiniams Alepo rajonams išvaduoti“, – sakoma Rusijos kariškių pareiškime, nenurodant, ar režimo operacija vyksta ir šiuo metu.

Antradienį pasiektu susitarimu, kuriuo turėtų baigtis ne vienus metus trukęs opozicijos pasipriešinimas Alepe, civiliai ir sukilėliai yra raginami skubiai pradėti evakuotis iš miesto.

Tačiau žiniasklaida pranešė, kad autobusai, kuriais iš Alepo turėjo būti išvežti sukilėliai ir civiliai, grįžo į parkus.

Jei paliaubų susitarimas bus įgyvendintas, jis žymėtų didelę pergalę prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui), prieš kurį opozicijos jėgos sukilo 2011 metais.

Anksčiau trečiadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, jog Maskva tikisi, kad sukilėlių priešinimasis Alepe baigsis per „dvi ar tris dienas“ ir kad ši situacija bus „išspręsta“.

Maskva savo ištikimo sąjungininko B.al Assado pajėgas remia bombardavimo kampanija. Tuo tarpu Vašingtonas remia su režimu kovojančias sukilėlių pajėgas.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad S.Lavrovas antradienį situaciją Alepe aptarė su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu (Mevliutu Čavušohlu).

Turkija antradienį patvirtino, kad buvo sudarytas susitarimas nutraukti ugnį ir kad išvykstantieji keliaus į Sirijos šiaurės vakaruose esančią Idlibo provinciją, kurią beveik visą kontroliuoja galingas sukilėlių aljansas „Užkariavimo armija“.

Alepo kritimas būtų didžiausias sukilėlių pralaimėjimas nuo Sirijos konflikto pradžios 2011 metais. Atkovojusi Alepą vyriausybė kontroliuotų penkis didžiuosius šalies miestus.

Maskva, gruodžio 14 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode