Parama dėkojame




Premjerė: Europos ministrų susitikimai su S. Lavrovu yra apgailėtinas pasirinkimas

apgailSlovakijos ir Vengrijos ministrų susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu Lietuvos premjerė vadina apgailėtinu pasirinkimu.

„Dėl susitikimo su ponu Lavrovu... Sakyčiau, kad tai apgailėtinas pasirinkimas“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Vilniuje teigė Ingrida Šimonytė.

Taip ji kalbėjo po to, kai praėjusią savaitę Slovakijos užsienio reikalų ministras Jurajus Blanaras ir Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjartas (Pėteris Sijartas) susitiko su S. Lavrovu Viduržemio jūros kurorte Antalijoje vykstančiame kasmetiniame diplomatiniame forume.

Bendroje spaudos konferencijoje Vilniuje dalyvavęs Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas teigė, kad slovakų ir vengrų ministrų susitikimas su S. Lavrovu nėra tik „gero ar blogo skonio išraiška“.

„Tai yra eilinis Vengrijos vyriausybės ženklas, su kuriuo sunkiai sutinkame dėl moralinių ir politinių priežasčių“, – tvirtino D. Tuskas.

Lenkijos premjeras sakė, kad po pastarojo susitikimo su vadinamojo Višegrado ketverto šalių lyderiais prieš kelias dienas susidaręs „savo įspūdį“ apie šių lyderių požiūrį į Rusiją.

„Jeigu kalbėtume apie Rusijos klausimą, tai nėra optimistiniai pastebėjimai, optimistinė nuomonė, nes kolegos Bratislavoje, Budapešte dar kartą įrodo, kad tam tikrais klausimais mūsų nuomonės yra per daug skirtingos, tas pats pasakytina apie Rusiją bei jos karo veiksmus Ukrainoje“, – dėstė D. Tuskas.

„Tikiuosi, kad tokie nesuprantami gestai, žodžiai ir sprendimai, kurių liudininkais esame, jei kalbame apie Bratislavą ir Budapeštą, yra atsitiktiniai. Anksčiau ar vėliau ta nuomonė pasikeis ir mes turėsime tą jausmą, kad ir Lenkijos pietuose galime pasikliauti partneriais, kurie vienodai junta grėsmę ir yra mūsų sąjungininkai“, – kalbėjo jis.

Vengrija yra vienintelė Europos Sąjungos valstybė narė, palaikanti ryšius su Maskva po jos plataus masto invazijos į Ukrainą, o Slovakija tapo kritiška paramos Ukrainai klausimu po to, kai pernai premjeru tapo Robertas Fico.

Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas praėjusią savaitę lankėsi Turkijoje vykusiame diplomatijos forume, kur siekta atgaivinti įstrigusias Maskvos ir Ukrainos taikos derybas ir rasti būdų užtikrinti saugią laivybą Juodojoje jūroje.

Nuo tada, kai 2022 metais Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Ankara palaiko ryšius tiek su Maskva, tiek su Kyjivu.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode