Parama dėkojame




D. Tuskas: Lenkijos ūkininkų protestai – ne politika, o savo interesų gynimas

gynimasLenkijos ūkininkams nuo praėjusio penktadienio pasienyje su Lietuva pradėjus tikrinti vilkikus, neva vežančius ukrainietiškus ar rusiškus grūdus, kaimyninės šalies premjeras Donaldas Tuskas sako, kad šie protestai nėra politiniai – tai žemdirbių išgąstis dėl savo interesų.  

„Tai nėra lengva užduotis – Lenkijos vyriausybei išlaikyti tvarką pasienyje tuomet, kai didelės žmonių grupės nori užblokuoti tą sieną, jie tikrai yra išsigandę dėl savo interesų“, – pirmadienį Vilniuje sakė D. Tuskas. 

Jis teigė Lietuvos ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės paprašęs tokio supratimo.  

„Būtent kreipiausi į ministrę pirmininkę su tokiu žmogišku prašymu suprasti. Tai tikrai nėra politika tie protestai, tai tiesiog gyvenimas, kuris liečia lenkų ūkininkus ir tai yra pusė milijono šeimų, kurie iš to gyvena, iš to turi pajamų gamindami žemės ūkio produkciją“, – kalbėjo Lenkijos premjeras. 

Ūkininkų protestai Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, anot D. Tusko, yra „labiau manifestacija nei sienos blokada“. 

Lenkijos premjeras sutiko, kad kai kurios Lenkijos ūkininkų problemos gali būti perdėtos, o statistika rodo, kad problemų dėl į Lenkiją iš Lietuvos grįžtančių ukrainietiškų grūdų nėra: „Bet tie  ,kurie protestuoja, nebūtinai tiksliai žino statistinius duomenis ir ne visada turi prie jų prieigą. Supraskite, kad tai ne tik Lenkijos, bet ir kitų šalių problema, ypač jautriai juntama Lenkijoje“. 

D. Tuskas pažymėjo, kad pastaraisiais metais Lenkijos ūkininkų parduodamų kviečių kainos sumažėjo perpus – nuo 300 iki 150 eurų už toną, be to, situaciją esą sunkina padidėję gamybos, trąšų, energetikos kaštai, taip pat žaliojo kurso apribojimai. 

„Turime tikrai labai rimtai atsižvelgti į jų abejones ir jeigu lenkų ūkininkas ryžtasi blokuoti sieną, man tai nepatinka, nes mes visą laiką norime sumažinti neigiamas tų veiksmų pasekmes. Tačiau suprantu, kodėl jie taip daro, jų priežastis“, – teigė D. Tuskas.  

„Padarysime viską, kad apribotume neigiamus tų protestų padarinius tiek mūsų žmonėms, tiek mūsų valstybėms. Ministrė pirmininkė gali patvirtinti, kad blokada nėra gerai, tačiau esant tokiai situacijai pasienyje tarp Lenkijos ir Lietuvos, tie neigiami padariniai eismui aplamai tranzitui yra minimalūs“, – teigė Lenkijos premjeras. 

Protestuojantys Lenkijos ūkininkai nuogąstauja, kad dalis Ukrainos grūdų juos perdirbus arba suklastojus dokumentus iš Lietuvos vėl grįžta į Lenkiją.

Lietuvos pareigūnams tikintis, jog savaitę suplanuota protesto akcija pasieyje su Lenkija bus trumpinama, jos organizatorius Karolis Pieczynskis (Karolis Piečynskis) pirmadienį LRT radijui teigė, kad akcija vyks, kaip numatyta. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode