PSDF lėšomis bus kompensuojami enteriniai mišiniai ir patobulintos gliukozės stebėjimo sistemos

samenterinisNuo rugsėjo 5 d. įsigaliojantys medicinos pagalbos priemonių kompensavimo pakeitimai pagerins enterinį maitinimą gaunančių ir diabetu sergančių pacientų priežiūrą.

Atsižvelgiant į pacientų poreikius ir Lietuvos parenterinės ir enterinės mitybos draugijos siūlymus, į Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių kainyną nuo rugsėjo 5 d. įtraukti specialiosios medicininės paskirties maisto produktai – enteriniai mišiniai, naudojami pacientų enteriniam maitinimui namuose, kai tokia mitybos terapija yra vienintelis būdas pacientui gauti maistinių medžiagų ir energijos, bei turintiems gastrostomą, ileostomą arba nazogastrinį zondą. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis bus kompensuojama 80 proc. enterinių mišinių bazinės kainos.

Enterinį mitybos būdą namuose, kompensuojamą PSDF lėšomis, skirs mitybos terapijos grupės gydytojai dietologai, anesteziologai reanimatologai arba vaikų intensyviosios terapijos gydytojai, vaikų ar suaugusiųjų gastroenterologai tretinio lygio gydymo įstaigose. Paskyrus šiuos mišinius pirmą kartą, vėliau pagal sudarytą mitybos planą teisę pratęsti skyrimą turės ir kitos kvalifikacijos gydytojai. Pakartotinių gydytojo dietologo konsultacijų reikės kas keturis–šešis mėnesius.

Siekiant palengvinti enterinę mitybą naudojančių pacientų priežiūrą, bus kompensuojamos priemonės, reikalingos užtikrinti enterinei mitybai gravitaciniu būdu, taip pat žemo profilio sagutės tipo gastrostominiai vamzdeliai, kurie iki šiol buvo keičiami tik stacionare arba dienos stacionare.

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. pacientai, kuriems reikia enterinio maitinimo, taip pat turi galimybę nuomotis iš PSDF apmokamas enterinio maitinimo pompas(su prailginimo sistema ir be jos), būtinas jų sveikatos priežiūrai užtikrinti namuose. 

Diabetu sergantiems pacientams nuo rugsėjo 5 d. bus kompensuojamos kas dešimt dienų keičiamos patobulintos nuolatinio gliukozės stebėjimo sistemos, turinčios ir jutiklį, ir siųstuvą. Iki šiol nuolatinio gliukozės stebėjimo sistema buvo kompensuojama, bet jutikliai ir siųstuvai buvo kompensuojami kaip atskiros priemonės, todėl naudotis patobulintomis sistemomis pacientams bus patogiau.

SAM nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode