Marcinkevičius




Ministerija turi planą, kaip paspartinti kelių tvarkymą sodininkų bendrijose

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) inicijuoja bandomuosius projektus, kurių metu projektuose sutikusioms dalyvauti savivaldybėms Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (NŽT), atlikusi kadastrinius matavimus, perduos sodininkų bendrijų bendrojo naudojimo teritorijose esančius neprižiūrimus sodų kelius. 

Šiuo metu daugelio sodų bendrijose esantys keliai yra prastos būklės. Bendrijų gyventojai jų beveik netvarko, o tam, kad tokiais keliais rūpintųsi vietos valdžia, juos reikėtų perduoti valdyti savivaldybėms.

Nors  sodininkų bendrijos turi galimybę bendrojo naudojimo žemėje esančius žemės sklypus su juose esančiais keliais ar gatvėmis perduoti valdyti patikėjimo teise savivaldybėms, tačiau šis procesas nevyksta dėl savivaldybių nenoro inicijuoti minėtų kelių perėmimą. 

Viena iš priežasčių, sulaikančių savivaldybes nuo šio žingsnio, yra lėšų keliais užimtų žemės sklypų projektavimui ir kadastriniams matavimams stygius, todėl, siekdama išspręsti šią problemą,  ŽŪM inicijuoja pilotinius projektus, kurių metu Nacionalinė žemės tarnyba organizuos neprižiūrimais keliais užimtų žemės sklypų žemės valdos projektus bei sodininkų kelių kadastrinius matavimus. Šie darbai bus finansuojami iš Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo lėšų rezervo valstybės reikmėms, susijusioms su keliais, finansuoti. 

Po to, kai NŽT organizuos kadastrinius matavimus, kurie savivaldybėms nieko nekainuos, šie keliai bus perduoti savivaldybėms tvarkyti. 

Savivaldybės, dalyvaujančios šiuose projektuose, įsipareigos tokius jau suprojektuotus ir Nekilnojamojo turto registre įregistruotus kelius perimti ir prižiūrėti. Anot žemės ūkio ministro Andriaus Palionio, šie bandomieji projektai – tai ne tik galimybė sodų bendrijų nariams pagaliau turėti tvarkingus ir saugius kelius, bet ir puiki proga savivaldybėms pagerinti gyventojų aplinką. 

„Pirmiausia, žinoma, tai nauda sodų bendrijose gyvenantiems ar poilsiaujantiems žmonėms, kurie ne visuomet turi galimybių savo lėšomis tuos kelius susitvarkyti. Savivaldybėms taip pat turėtų būti nemaža paskata drąsiau perimti ir valdyti tokius kelius pasitikėjimo teise. Šiuo metu atrenkamos savivaldybės, kuriose ir vyks pilotiniai projektai. Jeigu projektai bus sėkmingi,  ŽŪM modelis galėtų būti  taikomas visoje Lietuvoje“, - teigia žemės ūkio ministras A. Palionis.

„Bandomiesiems projektams lėšos bus skiriamos vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu“, - teigia Žemės ūkio ministerijos, Nekilnojamojo turto kadastro ir geodezijos skyriaus vyr. specialistė Alina Šileikienė. 

Specialistė primena, jog tam, kad būtų galima savivaldybėms patikėjimo teise perduoti kelius, pagal teisės aktų nustatytą tvarką turi būti parengti ir patvirtinti keliais užimtų žemės sklypų žemės valdos projektai, atlikti šių suprojektuotų žemės sklypų kadastriniai matavimai ir minėti žemės sklypai turi būti įregistruoti Nekilnojamojo turto registre. Deja, patys sodininkai tokiems darbams neturi lėšų, tad jau kelerius metus problema nejuda iš mirties taško. 

Atlikus sodininkų bendrijų kelių kadastrinius matavimus bus aiškios jų ribos, bus užtikrinama, kad bendrijų gyventojų sklypai „neužlipa“ ant kelio ribos, o kelio plotis yra pakankamas saugiam eismui užtikrinti. Galbūt tai paskatins savivaldybės sparčiau tvarkyti ir visą bendrijų infrastruktūrą – vandentiekį, elektrą ir kanalizaciją.

Artimiausiu metu planuojama susitikti su Nacionalinės žemės tarnybos, Susisiekimo ministerijos bei Savivaldybių asociacijos atstovais. Susitikimo metu bus aptarta, kokios savivaldybės galėtų dalyvauti bandomuosiuose projektuose.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode