Marcinkevičius




Muziejininkų darbai – ir atradimo džiaugsmas, ir mokslinė nauda

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus entomologų atradimai jau žinomi ne tik mokslo pasauliui, bet ir plačiajai visuomenei. Vien šiemet jie aptiko 12 naujų mūsų šalies faunai vabzdžių rūšių. Tačiau tai nėra atsitiktinės sėkmės išdava. Vabzdžių tyrimai vyksta dešimtmečiais. Nuo 1979-ųjų vabzdžiai stebimi Jiesios kraštovaizdžio draustinyje, nuo 1987 m. – Kuršių nerijos nacionaliniame parke, nuo 2006 m. – Dubravos rezervatinėje apyrubėje ir kt.

Šie vabzdžių stebėjimai – tik keli iš daugiau kaip dvidešimties muziejaus tiriamųjų projektų pastarąjį dvidešimtmetį. Dauguma jų, pasak direktoriaus Ramūno Grigonio, yra tęstiniai ir skirti ne tik vabzdžių, bet ir paukščių ir žinduolių rūšims tirti bei apsaugoti.

Dešimtmečiais vyksta ir paukščių tyrimai. Antai stebėti namines pelėdas muziejaus ornitologaipradėjo prieš 42 metus, ir tai ilgiausiai šalyje vykdoma paukščių tyrimų programa. Tačiau jie specializuojasi tirti plėšriuosius paukščius. Muziejaus ornitologaidaugiau kaip du dešimtmečius mūsų šalyje atlieka jūrinių erelių monitoringą: kasmet patikrina jų lizdus, renka duomenis apie jų perėjimą, mitybą – analizuoja ir aprašo lizduose aptiktas grobio liekanas, žiedais paženklina jauniklius. Plėšriesiems paukščiams tirti 2017 m. muziejus pradėjo naudoti GPS siųstuvus, kurie leidžia stebėti jų skrydžių maršrutus. Šiais siųstuvais sekamos 5 plėšriųjų paukščių rūšys.

Muziejininkai tiria ir archeologinių kasinėjimų metu aptiktus paukščių skeletus. Vienas iš svarbesnių darbų – identifikuotos Valdovų rūmų teritorijoje rastos 1354 skeletų dalys, kurios priklausė 500 paukščių.

Pagrindinės žinduolių tyrimų sritys – nuo 2007 m. atliekami plėšriųjų žinduolių kraniologiniai tyrimai. Surinkta šių žinduolių kaukolių kolekcija, ištirta daugiau kaip pusė tūkstančio individų. Be to, muziejaus specialistai tiria miegapelių rūšinę sudėtį ir gausumą, vykdo jų apsaugai skirtus darbus.

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus kolekcijos – tai didžiausias Lietuvoje gyvūnijos pavyzdžių rinkinys. Čia visų pasaulio sistematinių grupių gyvūnų egzemplioriai, juos atitinkamai paruošus, moderniose saugyklose saugomi neribotą laiką.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode