Sprogimas

Popiežius: reikia medicinos mokslo, įgūdžių ir etikos dermės

moksloĮ žmogaus ligą galima atsiliepti abejingumu, apleidimu, nusisukimu į kitą pusę. Arba atjauta, solidarumu, pagalba. Atskirties ir išmetimo kultūra arba globos kultūra, sausio 16 dienos audiencijoje medicinos darbuotojams sakė popiežius Pranciškus. Jis priėmė specialistus, dirbančius radiologijos, reabilitacijos ir prevencijos srityse.

Pranciškus jiems, o per juos ir visiems medicinos sektoriaus darbuotojams dar kartą padėkojo už rūpestį ligoniais, ypač per pastaruosius trejus metus, susidūrus su pandemijos tikrove. Už kelių savaičių, vasario 11 dieną, priminė popiežius, bus minima Pasaulinė ligonių diena, kuri visada kviečia mąstyti apie ligos patirtį.

Tai ne vien pravartu, bet ir būtina, nes mūsų į efektyvumą orientuota kultūra šią patirtį dažnai neigia, nepalieka jokios vietos trapumui. Tuo tarpu į gyvenimą įsiveržusi liga parbloškia mus ant žemės. Būna, kad kiti mus palieka. Būna, kad ir mes norime kitus palikti, kad nesijaustume našta. Tai vienatvės pradžia.

Globos ir rūpesčio kultūra veikia atvirkščiai – taip, kaip gerasis samarietis, kuris nenusisuka, nepereina į kitą kelio pusę, bet prisiartina su atjauta ir pasirūpina tuo, kurio kiti nepaisė.

„Brangūs draugai, jūsų profesiją lemia vertybių pasirinkimas“, – sakė popiežius audiencijos dalyviams, kelių medicinos profesijų atstovams, linkėdamas, kad jų dėmesio centre visada būtų asmuo, vieninga visuma, sudaryta iš biologinių, dvasinių, kultūros, aplinkos, santykių, projekcijos į ateitį dėmenų. Tokio principo laikymasis leis nepasiduoti nevaisingam efektyvumui ar šaltam protokolų taikymui. Ligoniai yra žmonės, kurie nori būti gydomi ir nori jaustis gydomi, todėl svarbu su jais bendrauti žmogiškai ir empatiškai. Žmogiškumas ir empatija neturi būti supriešinami su aukštu profesiniu lygiu.

„Tačiau jūs, sveikatos priežiūros specialistai, taip pat esate žmonės ir jums reikia, kad kas nors jumis pasirūpintų, pripažintų jūsų darbą, užtikrintų tinkamas darbo sąlygas, reikalingą personalo skaičių, kad visi galėtų pasinaudoti teise į sveikatą“, – sakė popiežius Pranciškus. Tai uždaviniai valstybių strategijų ir sveikatos politikų lygiu.

„Sveikata nėra prabanga! Pasaulis, kuris atmeta ligonius, nepadeda tiems, kurie neturi galimybių savęs priežiūrai, yra ciniškas ir neturi ateities. Visada prisiminkime, kad sveikata nėra prabanga, ji skirta visiems“, – pridūrė popiežius Pranciškus. Todėl taip svarbu žvelgti į kelio orientyrus – etines vertybes. Jų ir medicinos mokslo žinių bei įgūdžių dermė geriausiais padės pasirūpinti žmonėmis. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode