Sprogimas

Rudeniop ketinama tęsti Dzūkijos partizanų palaikų paiešką

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro specialistai rudeniop ketina tęsti legendinių Dzūkijos partizanų Liongino Baliukevičiaus-Dzūko ir Juozo Vitkaus-Kazimieraičio palaikų paieškas.

Partizanų paieškoms vadovaujantis Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus direktorius Eugenijus Peikštenis sako, kad kartu bus ieškoma ir dar bene 150 partizanų palaikų, kurie turėtų būti užkasti Leipalingyje.

„Buvome ekshumavę 31 palaikus, virš 10 jau yra identifikuota, nes suradome artimuosius ir paėmėme DNR. Rudenį darysime archeologinius tyrimus ir ieškosime kitų, kadangi ten žuvo virš 200, tai reiškia, kad dar kažkur apie 150 nerasta“, – BNS sakė specialistas.

„Jų tarpe turėtų būti ir Baliukevičius, ir Vitkus“, – pridūrė jis.

Jis teigė, kad istoriniai tyrimai jau atlikti, beliko rasti palaikus – norima identifikuoti visus partizanus.

„Istoriniai tyrimai jau atlikti – pagrinde žinome, kas ten tokie žuvo. Norėčiau pabrėžti, kad norime identifikuoti visus partizanus, ne tik Baliukevičių ir Vitkų“, – kalbėjo E. Peikštenis.

Pietų Lietuvos partizanų srities vadas J. Vitkus-Kazimieraitis žuvo 1946 metų liepos 2 dieną šalia savo bunkerio netoli Leipalingio. 1950 metų birželio 24 dieną netoliese esančio Žaliamiškio miške įrengtame bunkeryje žuvo ir Dainavos apygardos partizanų vadas L. Baliukevičius-Dzūkas. 

Savo atsiminimuose legendinis partizanas Adolfas Ramanauskas-Vanagas J. Vitkų-Kazimieraitį apibūdino kaip „partizanų idealą“, o L. Baliukevičių-Dzūką – „uoliausiu ir sąžiningiausiu bendradarbiu“.

Apie L. Baliukevičiaus-Dzūko bei J. Vitkaus-Kazimieraičio palaikų užkasimo vietą ilgą laiką nebuvo turima tikslesnių duomenų. 

Abiejų partizanų indėlis yra įprasmintas: J. Vitkaus-Kazimieraičio vardu pavadinta gatvė Vilniuje, taip pat Lietuvos kariuomenės inžinerijos batalionas, įsikūręs Kaune. L. Baliukevičiaus-Dzūko žūties vietoje pastatytas atminimo ženklas, taip pat skulptoriaus Roberto Ožalinsko sukurtas paminklinis akmuo.

Muzikos grupė „Skylė“ yra sukūrusi albumą „Broliai“, kurį įkvėpė būtent L. Baliukevičiaus-Dzūko dienoraštis. Taip pat juo rėmėsi ir Vytautas V. Landsbergis, sukūręs spektaklį „Bunkeris“.

Tarp Leipalingyje ekshumuotų palaikų anksčiau jau buvo atpažintas 16 metų partizanų rėmėjas Alfonsas Bubnelis, 18 metų ryšininkas Vytautas Kauzonas, Dainavos apygardos Šarūno rinktinės Vytenio tėvūnijos vadas 39 metų Petras Vilkelis-Barzdukas.

Taip pat – Vytenio tėvūnijos partizanai 21 metų Juozas Barkauskas-Vėjūnas, 21 metų Petras Žakevičius-Tautmylis, 26 metų VDU Medicinos fakulteto studentas Antanas Šerkšnas-Bijūnas, 31 metų Bolius Sotnikas-Milžinas, Dainavos apygardos Šarūno rinktinės Juozapavičiaus tėvūnijos partizanai 19 metų Petras Videika-Klevas ir 25 metų Vladas Amšiejus-Neris.

Visi šie laisvės kovų dalyviai žuvo Leipalingio valsčiuje.

Budas.lt asociatyvi nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode