RETRO

Atliekų tvarkymo objektai nebebus pripažįstami kaip valstybinės reikšmės

reiksmesKetvirtadienį Seimas priėmė Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimus, kurie numato, kad atliekų tvarkymo objektai nebebus pripažįstami kaip valstybinės reikšmės. Pakeitimai priimti atsižvelgiant į Konstitucinio Teismo 2020 m. vasario 18 d. nutarimą.

Pagal Konstitucinio Tesimo nutarimą praėjusio Seimo kadencijoje priimtos Atliekų tvarkymo įstatymo nuostatos, numatančios, kad atliekų deginimo jėgainės gali būti statomos ne arčiau kaip 20 km atstumu nuo gyvenamosios teritorijos ir Vyriausybei suteikta teisė priimti sprendimus apriboti jau pradėtų įgyvendinti atliekų deginimo jėgainių projektų įgyvendinimą arba jį visai nutraukti, neatsižvelgiant, ar buvo atliktas minėtų projektų poveikio aplinkai vertinimas, prieštarauja Konstitucijai ir pažeidžia teisėtų lūkesčių principą. 

Be to, nutarime konstatuota, kad reikalavimas atliekų deginimo įrenginiams atitikti Vyriausybės nustatytus pripažinimo valstybinės reikšmės atliekų tvarkymo objektais kriterijus laikytinas esmine ūkinės veiklos sąlyga, todėl šie kriterijai turėtų būti apibrėžti įstatyme, o ne Vyriausybės nutarime. 

Šiandien priėmus Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimus nuspręsta, kad atliekų tvarkymo objektai – atliekų deginimo jėgainės ir kiti – nebebus pripažįstami kaip valstybinės reikšmės objektai, nes toks statusas nesuteikia jokios pridėtinės ar praktinės vertės. 

Aplinkos ministerija pabrėžia, kad esminis tokių atliekų tvarkymo objektų veiklos reguliavimas nesikeičia – objektai privalės turėti ir laikytis taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidime nurodytų sąlygų bei reikalavimų. Išlieka reikalavimas atliekų deginimo jėgainėms deginti tik po rūšiavimo likusias pakartotinai naudoti ar perdirbti netinkamas energetinę vertę turinčias atliekas.

Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimais taip pat patikslinamos civilinės atsakomybės draudimo sąlygos atliekų tvarkytojams. Sąlygų turėtų laikytis visos pavojingąsias atliekas ir padangų atliekas tvarkančios įmonės.  

Primename, kad gegužės 1 d. įsigaliojo Atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimai, pagal kuriuos pavojingąsias ir padangų atliekas surenkančios, vežančios, apdorojančios įmonės  turi apdrausti savo civilinę atsakomybę už žalą, kuri vykdant tokią veiklą gali būti padaryta tretiesiems asmenims, jų turtui bei aplinkai. Minimali draudimo suma negali būti mažesnė kaip 50 tūkst. eurų vieno draudžiamojo įvykio atveju, o minimali draudimo suma visam draudimo laikotarpiui negali būti mažesnė kaip 100 tūkst. eurų. 

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode