RETRO

Telšių vyskupui Jonui Algimantui Borutai SJ atminti

borutosminLietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso Konferencijų salėje praėjusią savaitę įvyko Atminimo vakaras, skirtas jėzuitui, Telšių vyskupui emeritui, Telšių miesto Garbės piliečiui, 2021 m. Laisvės premijos laureatui Jonui Algimantui Borutai SJ (1944–2022) atminti.

Renginį vedė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (toliau – LGGRTC) Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso vyriausiasis muziejininkas Gaudentas Aukštikalnis. Salė vos talpino gausiai susirinkusius garbius svečius, kurie susirinko pagerbti ir prisiminti 2022 m. gruodžio 19 d. Amžinybėn iškeliavusį J. A. Borutą. Renginio pradžioje vedėjas G. Aukštikalnis bendrai maldai pakvietė Lietuvos partizano J. Vitkaus-Kazimieraičio anūką kunigą Gintarą Vitkų SJ.

Renginyje dalyvavo ir atsiminimais dalinosi Vilniaus universiteto kapelionas kunigas Gintaras Vitkus SJ, J. E. Arkivyskupas Lionginas Virbalas, vyskupas Darius Trijonis, Vilniaus universiteto dėstytojas, Lietuvos katalikų akademijos akademikas doc. dr. Liudas Jovaiša, LGGRTC Okupacinių režimų veiklos tyrimo ir viešinimo skyriaus vedėjas, docentas dr. Artūras Grickevičius, LGGRTC Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso vedėja Dovilė Lauraitienė, mokslo draugas Saulius Norvaiša, sesuo vienuolė, eucharistietė Birutė Gučaitė.

Kalbėjusieji dalijosi pasakojimais ir prisiminimais apie garbingą J. A. Borutos gyvenimą ir dvasinį pašaukimą, apie jo tvirto tikėjimo, pasiaukojamos meilės Dievui, Bažnyčiai ir Tėvynei metus. Išminties žodžiu ir prasmingais darbais jis vedė Lietuvos žmones krikščioniškųjų vertybių puoselėjimo keliu, mokė mylėti gyvenimą ir žmones.

Anuomet žmonių širdyse pasėtą ir gausų derlių davusį tikėjimą šiandien vėl pasitinka nauji išbandymai. Mes visi tikime, kad Amžinybėn iškeliavusio vyskupo J. A. Borutos dvasios šviesa ir kilni tarnystė daugeliui buvo, yra ir išliks stipria dvasine atrama, surandant ir išsaugant tai, kas tikra ir amžina, dovanojant meilę ir gerumą artimui, šeimai, bendruomenei ir Tėvynei.

Ypatinga padėka už prasmingo renginio organizavimą – jo iniciatorei ir šeimininkei, Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso vedėjai Dovilei Lauraitienei. Ji padėkojo vyskupo J. A. Borutos bičiuliams ir bendraminčiams, palinkėjo gražaus pasibuvimo kartu. Ir pabrėžė, kad Amžinybėn iškeliavęs Telšių vyskupas J. A. Boruta inicijavo vyskupo Vincento Borisevičiaus palaikų suradimą, kuris 1946 m. lapkričio 18 d. buvo sušaudytas ir užkastas Tuskulėnuose. Ir tik 1999 m. rugsėjo mėn. vyskupo V. Borisevičiaus palaikai buvo surasti ir perkelti įTelšių katedros kriptą.

Taip pat D. Lauraitienės iniciatyva 2016 metais LGGRTC Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso darbuotojai buvo nuvykę į Telšius pas vyskupą J. A. Borutą ir užrašė jo pasakojimus. Vakaro dalyviai turėjo galimybę išvysti šį unikalų video įrašą.

LGGRTC nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode