Sprogimas

Mindaugas Bilius – apie trejų metų darbą, COVID-19 iššūkius ir žaidynių nukėlimą

Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius interviu tinklapiui Paralympics.lt papasakojo apie pasaulyje plintančio viruso COVID-19 iššūkius paralimpiniui judėjimui, organizacijos darbui. Rio de Žaneiro paralimpinis čempionas įvertino Tokijo žaidynių nukėlimą į 2021 metus, apžvelgė svarbiausius trejų metų darbo rezultatus ir atskleidė dalį ateities projektų.

– Kaip COVID-19 epidemija ir karantinas paveikė Lietuvos paralimpinio komiteto veiklą?

– Ši situacija mus paveikė panašiai kaip ir daugelį kitų organizacijų. Visa komanda dirba iš namų, dalis projektų nukelta. Tenka prisitaikyti prie esamų sąlygų, kiek galima labiau stengtis saugoti savo sveikatą, saugoti kitų žmonių sveikatą. Ir galbūt prisidėti prie kitų žmonių gerovės. Neseniai įvykdėme projektą, ištiesėme pagalbos ranką Lietuvos neįgaliųjų draugijai, kuri rūpinasi neįgaliais žmonėmis. Jie pristato maistą, veža žmones į dializes, teikia įvairias paslaugas neįgaliesiems. Jiems trūko skydelių, kaukių, vienkartinių pirštinių. Paralimpinis komitetas įvykdė paramos akciją, rinkome lėšas, už kurias pavyko nupirkti 200 veido skydelių, 200 daugkartinių apsauginių kaukių, 500 porų vienkartinių pirštinių. Manau, kad šiek tiek prisidėjome prie šių žmonių darbo saugos.

– Kaip vertinate sprendimą nukelti Tokijo paralimpines žaidynes į 2021 metus?

– Manau, kad nukelti Tokijo paralimpines žaidynes į kitus metus buvo teisingas sprendimas. Aišku, kad žmogaus gyvybė yra aukščiau visko. Mes turime saugoti žmogų, saugoti savo sportininkus, kad jie būtų sveiki ir galėtų deramai atstovauti savo šaliai. Pagrindinis klausimas – kada sportininkams bus leista vykdyti normatyvus dėl patekimo į paralimpines žaidynes. Laukiame žinių iš Tarptautinio paralimpinio komiteto, kada vėl atsidarys tas langas dėl patekimo į Tokijo paralimpines žaidynes kitais metais. Visi laukiame: tiek sportininkai, tiek mes, kad galėtume jiems pranešti. Atletai šiuo metu turi stengtis likti namuose, saugoti savo artimuosius ir kitus žmones. Na, ir kiek įmanoma namų sąlygomis stengtis palaikyti formą, pajudėti fiziškai.

– Ar karantinas paveiks paralimpinio komiteto partnerių skiriamą paramą ir jos dydžius?

– Pagrindinis Lietuvos paralimpinio komiteto partneris yra UAB „Euloto“. Teko man bendrauti su jos vadovu Mantu Lebedžinsku. Pokalbio metu išgirdau tai, ko ir tikėjausi. Jie visą laiką bus su mumis, šalia mūsų ir padės. Tai – džiugi naujiena. O kiek ši situacija palies jų verslą, tai čia labai sunku yra atsakyti ir prognozuoti, nes niekas nežinome, kaip pandemija paveiks viso pasaulio ekonomiką. Aišku, bus kažkokie pokyčiai. Beveik neabejoju, kad mūsų paramos dydis nuo to irgi priklausys. Jeigu mūsų partnerių apyvarta bus mažesnė, tai parama bus mažesnė. Bet gera naujiena yra ta, kad jie visą laiką yra su mumis ir visada yra pasirengę mums padėti.

– Kokius tikslus pavyko pasiekti per trejus vadovavimo komitetui metus ir kokie darbai laukia?

– Apie tai, ką per trejus metus pavyko nuveikti, galbūt geriau galėtų pasakyti mūsų neįgaliųjų sporto bendruomenė. Mano supratimu, kas buvo svarbu ir buvo padaryta tai pasiekta, kad valstybės rentas gautų ne tik paralimpiniai čempionai, bet ir vicečempionai. Manau, kad sportininkams gera žinia yra valstybės stipendijos, kurios yra beveik dvigubai didesnės nei buvo į naujo sporto įstatymo priėmimo. Taip pat gera žinia, jog pavyko pasiekti, kad iš Sporto rėmimo fondo 10 procentų lėšų būtų skiriama neįgaliųjų fiziniam aktyvumui. Tai iš tikrųjų nemaži pinigai. Dabar yra įstatymu apibrėžta, kad ne mažiau nei 10 procentų fondo lėšų turi būti skirti neįgaliųjų fiziniam aktyvumui.

– Kaip vertinate 2019 m. pristatyto judėjimo „Parateam Lietuva“ veiklą ir perspektyvas?

– „Parateam Lietuva“ – socialinis reiškinys, kuriuo siekiame suvienyti neįgaliųjų sporto bendruomenę ir apskritai visą mūsų visuomenę. Mes sakome, kad visi esame lygūs, visi esame vienodi, visi esame tie patys Lietuvos piliečiai. Neseniai įvyko jungtinis LRT, Lietuvos kariuomenės ir „Parateam Lietuva“ projektas „Ypatingas būrys“. Neįgalieji sportininkai galėjo išbandyti save Lietuvos kariuomenėje. Manau, kad ne vienam Lietuvos piliečiui didelį įspūdį, kaip neįgalus žmogus gali visa tai atlikti būdamas vežimėlyje, neturėdamas rankos ar kojos. Manau, kad pagrindinė projekto mintis buvo, kad svarbu ne tai, kaip žmogus atrodo, ką jis turi ar ko neturi, bet tai, koks yra žmogaus vidus. Kaip tas žmogus yra nusiteikęs ir pasiruošęs įveikti kliūtis, su kuriomis susiduria gyvenime. „Parateam Lietuva“ parengė staigmenų, kurios per ateinančias kelias savaites bus ištransliuotos. Vyksta projektas „Paralimpinis iššūkis“, kuriame dalyvauja negalią turintys sportininkai ir sveikieji sportininkai. Sveikieji išbando neįgaliųjų sportą, turi galimybę pajusti, kaip neįgalusis jaučiasi vienoje ar kitoje sporto rungtyje. Iš anksčiau yra nufilmuoti pirmi trys epizodai. Aš pats laukiu su nekantrumu pamatyti, kaip visa tai atrodys.

– Ko linkėtumėte Lietuvos visuomenei šiuo sunkiu šaliai ir žmonėms metu?

– Linkėčiau visiems žmonėms kantrybės, tikėjimo mūsų medikais, tikėjimo, kad viskas bus gerai. Artėja tie šilti, geri orai, ateina vasara. Tikėkime, kad šiltas oras, gera nuotaika ir optimizmas padės mums įveikti sklandantį virusą. Tikėkime, kad netrukus grįšime į tas vėžes, kuriose buvome praėjusiais metais ir šių metų pradžioje.

Vilnius, balandžio 17 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode