Sprogimas

Europos regbio valdžios sprendimai – palankūs Lietuvai

Europos regbio federacija („Rugby Europe“) dėl koronaviruso sukeltos situacijos priėmė sprendimus, turinčius didelės įtakos ir Lietuvos regbio rinktinėms.

Bene svarbiausia žinia Lietuvai – „Rugby Europe“ nusprendė nutraukti trečiojo ir ketvirtojo pagal pajėgumą Europos čempionato divizionų – „Conference 1“ ir „Conference 2“ – varžybas. Nuspręsta, kad šie divizionai šiais metais čempionų neturės, todėl niekas neiškris bei nepakils iš dabartinių grupių. Tai reiškia, kad paskutinę vietą antrajame pagal pajėgumą divizione „Trophy“, kuriame varžosi lietuviai, užimsianti komanda išsaugos vietą šiame lygyje ir kitame cikle.

Antrą ciklą iš eilės „Trophy“ divizione rungtyniaujanti Lietuvos rinktinė pralaimėjo pirmąsias savo trejas rungtynes ir atsidūrė turnyro lentelės dugne. Mūsiškiams dar liko dvejos rungtynėse – išvykoje su Vokietija ir namuose su Lenkija. Pasak Lietuvos regbio federacijos (LRF) generalinio sekretoriaus Irmanto Kukulskio, „Rugby Europe“ leido komandoms nebežaisti kai kurių mačų, jeigu tai tenkins abi ekipas.

„Sprendimai svarbūs tuo, kad kai kurios varžybos ne atšauktos, o atidėtos. Galvojome, kad visas varžybas nukels į kitus metus. Mums svarbu, kad rinktinės žaistų šiemet. Mes galime atsisakyti žaisti „Trophy“ rungtynes, todėl dabar sprendžiame finansinį klausimą. Ko gero, pasiliksime namų rungtynes su lenkais, o išvykos į Vokietiją tikriausiai atsisakysime, nes tai yra dideli finansiniai kaštai ir tos rungtynės nieko nelems. Su Šiaulių miestu esame sudarę sutartį, tai mums aktualu žaisti su lenkais, o ir patys Lenkijos atstovai nori rungtyniauti. Tikėtina, kad rugsėjį šias rungtynes sužaisime“, – kalbėjo I.Kukulskis.

Mes galime atsisakyti žaisti „Trophy“ rungtynes, todėl dabar sprendžiame finansinį klausimą

Šiame „Trophy“ diviziono cikle lietuviai išvykoje 10:27 pralaimėjo ukrainiečiams, namuose 9:40 neatsilaikė prieš šveicarus ir svečiuose 17:36 nusileido grupės favoritams Nyderlandams. Kadangi dabar rinktinei nebegresia iškritimas, tai lietuviai turi puikią progą padaryti tinkamas išvadas ir atsitiesti kitame cikle.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) ir Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK) paskirsčius finansavimą sporto šakų federacijoms, LRF gali planuoti sezono darbus.

„Šių metų mūsų finansai po truputį aiškėja. Jie nėra įspūdingi, o dabar galima numatyti, kad kitais metais situacija su pinigais bus dar prastesnė, tačiau mes nesame tie turtingi, kurie labai priklausomi nuo pinigų. Mes esame pusiau savanoriaujantys, bet iš esmės visi turime ir kitus darbus. Kiekvienais metais dirbame susispaudę ir taip bus toliau. Ne piniguose esmė šiame darbe“, – teigė I.Kukulskis.

Tuo tarpu po kelerių metų pertraukos į Europos elitą sugrįžusi Lietuvos regbio-7 rinktinė savo čempionato turėtų sulaukti. Elitinio „Championship“ diviziono kovos planuojamos rudens pradžioje. Numatoma, kad rugsėjį vyks du turai.

„R-7 rinktinei tai bus geras išbandymas. Po pertraukus sugrįžus į elitą, bus įdomu pasitikrinti savo jėgas“, – sakė I.Kukulskis.

Europos elite jau porą metų iš eilės rungtyniavo ir Lietuvos jaunimo regbio-7 rinktinė. „Rugby Europe“ šiemet nusprendė atšaukti visas jaunimo varžybas. I.Kukulskis apgailestavo, kad jaunimas šiemet liks be varžybų, bet viliasi, kad bent suaugę šiemet galės sudalyvauti tarptautiniuose čempionatuose.

„Dėl jaunimo šiek tiek gaila, nes ši jaunimo karta yra tikrai pajėgi. Bet reikia žiūrėti pozityviai į visą šitą situaciją. Jei turėsime šiemet bent kažkiek rungtynių, tai bus gerai tiek pačiam regbiui, tiek mums patiems. „Rugby Europe“ taip pat turi tam tikrus įsipareigojus rėmėjams, tai reikia suprasti ir juos“, – sakė I.Kukulskis.

Tuo tarpu Lietuvos regbio sezonas taip pat štilyje. Dėl šalyje paskelbto karantino, nukelta Lietuvos regbio sezono pradžia. Pirmi vaikų ir jaunimo turai bei LRF taurės varžybų startas kol kas nukeltas į gegužę, bet realu, jog, geriausiu atveju, sezonas startuos vasarą.

„Galvojame, kad galima regbį žaisti vasarą, nes rudens pradžia gali būti svarbi rinktinėms, o dar liks spalis ir lapkritis, todėl rungtynių bus labai daug. Mokslo metai šiemet gali užsitęsti, todėl dėliojame visus scenarijus su vaikų turais ir suaugusių varžybomis. Viskas priklausys nuo to, kaip kryps karantinas ir kiek laiko negalėsime žaisti“, – pabrėžė LRF generalinis sekretorius.

Vienas iš LRF vadovų taip pat pabrėžė, kad LRF stengsis padėti klubams, kurie susidurs su papildomais sunkumais šiame periode.

„Stebėsime, kokia situacija bus su klubais. Gali būti, kad miestai nebepadės kai kurioms komandoms, todėl skaičiuojame galimybes joms pagelbėti. Dėsime visas pastangas, kad miestuose neišnyktų regbis ir neužkluptų dideli sunkumai. Šis darbas taip pat vyks pasibaigus visoms krizėms. Esmė – kad dabartinis Lietuvos regbio komandų ir klubų skaičius išliktų toks pat. Nebus lengva, bet mūsų darbas yra siekti, kad visi klubai galėtų pilnavertiškai dalyvauti Lietuvos čempionatuose“, – pridūrė I.Kukulskis.

Vilnius, balandžio 10 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode