Sprogimas

Lietuvos lengvosios atletikos čempionate – rekordinis olimpinės rinktinės kandidatų antplūdis

Penktadienį ir šeštadienį Klaipėdoje vyks rekordišką būrį olimpinės rinktinės kandidatų pritrauksiantis Lietuvos lengvosios atletikos čempionatas. Geriausi lengvaatlečiai specialiai į čempionatą atvyks ne tik iš įvairiausių šalies kampelių, bet ir Šveicarijos, Ispanijos bei Didžiosios Britanijos.

Dėl koronaviruso grėsmės Kinijoje perkėlus pasaulio uždarų patalpų čempionatą į kitus metus, Lietuvos uždarų patalpų čempionatas tapo svarbiausiomis žiemos sezono varžybomis. Sportininkai uostamiestyje gali pelnyti atrankai į Tokijo olimpines žaidynes reikalingus reitingo taškus – už pergalę jie „uždirbtų“ 40 bonus taškų.

Viena ryškiausių žvaigždžių Lietuvos čempionate bus trišuolininkė Dovilė Kilty. Sportininkė reitinge užima aukštą 16 vietą (į olimpiadą pateks 32 trišuolininkės), o nuo olimpinio normatyvo ją skiria tik 4 cm.

„Žiemą turėjau tikrai intensyvų laikotarpį. Daug varžybų, kelionių iš varžybų į varžybas, tad organizmui buvo didelis šokas. Savo startus vertinu tikrai neblogai, sezoną pradėjau labai gerai ir tikiuosi dar geriau jį baigti Lietuvos čempionate Klaipėdoje. Jaučiuosi energingai, labai gerai nusiteikusi ir spausiu iš savęs maksimalų rezultatą“, – užtikrintai kalbėjo D.Kilty.

Iš viso šalies pirmenybėse dalyvaus 13 olimpinės rinktinės kandidatų. Be D.Kilty, Klaipėdoje grumsis šuolininkai į aukštį Adrijus Glebauskas ir Airinė Palšytė, bėgikai Simas Bertašius (1500 m), Agnė Šerkšnienė ir Modesta Morauskaitė (abi 400 m), ėjikai Marius Žiūkas, Arturas Mastianica, Tadas Šuškevičius (visi trys – 5000 m sp. ėjimas), Brigita Virbalytė, Živilė Vaiciukevičiūtė ir Monika Vaiciukevičiūtė (visos trys – 3000 m sp. ėjimas) ir rutulį stumdysianti Ieva Zarankaitė.

Pastarajai puikiai susiklostė praėjusią savaitę vykęs Lietuvos universitetų studentų čempionatas – lengvaatletė įspūdingai pagerino asmeninį rekordą, rutulį nustūmusi 17,25 m. Tai – šeštas rezultatas šalies istorijoje, uteniškė taip pat viršijo Europos čempionato normatyvą.

„Taip jau gavosi, kad rudenį nusprendžiau pakeisti rutulio stūmimo techniką iš šuoliuko į posūkį. Galvojau, kad bus smagus atotrūkis nuo kasdieninių disko metimo treniruočių ir tuo pačiu stiprinsiu esmines technines pozicijas, svarbias disko metimui. Ypatingo dėmesio rutulio stūmimui neskiriu, stumdau tik kartą per savaitę, todėl puikius rezultatus rutulio stūmimo rungtyje paaiškinčiau tiesiog visapusišku stiprėjimu ir tobulėjimu“, – progresu džiaugėsi I.Zarankaitė, pretenduojanti patekti į olimpines žaidynes kaip disko metikė.

Su mama Vita, kuri yra ir sportininkės trenerė, ji pusiau juokais, pusiau rimtai svarsto apie dalyvavimą dviejose rungtyse Tokijo olimpinėse žaidynėse.

„Šių metų tikslas rutulio stūmimo rungtyje buvo stumti tiek, kad apginčiau čempionės titulą. Dabar su mama galvojam, ir tuo pačiu juokaujam, kad olimpinis rutulio stūmimo normatyvas jau visai nebetoli, ir jei pasitreniruočiau daugiau, galbūt pavyktų priartėti, o gal ir pasiekti... Todėl Klaipėdoje norėčiau dar šiek tiek priartėti prie normatyvo. Rutulio stūmimo rungtyje mamą jau aplenkiau, todėl dabar mano tikslas yra aplenkti ją ir disko metime“, – juokėsi I.Zarankaitė.

Praėjusių metų Lietuvos čempionate dramos netrūko 3000 m sportinio ėjimo varžybose. Pirma finišo liniją kirto Živilė Vaiciukevičiūtė, tačiau dėl taisyklių pažeidimo ji buvo diskvalifikuota ir titulas atiteko Brigitai Virbalytei.

Pasak sportininkės, šis įvykis tik pridėjo motyvacijos iškovoti aukso medalį šiemet.

„Pernai metų varžybos tikrai paliko didelį pėdsaką mano mintyse, nes pirmą kartą savo sportinėje karjeroje buvau diskvalifikuota ir dar tai įvyko po finišo. Be abejonės, šiais metais motyvacijos laimėti yra su kaupu, tačiau dabar svarbiausia yra pasiruošimas 20 kilometrų distancijai ir, manau, tie 3 kilometrai nėra labai sureikšminti mūsų pasiruošime. Žinoma, visada yra smagu sudalyvauti ne tik pagrindinėje distancijoje, bet ir trumpesnėse bei pamatyti, kiek galiu savęs išspausti jose“, – sakė Ž.Vaiciukevičiūtė.

Europos taurę pernai laimėjusi ėjikė buvo išrinkta geriausia Lietuvos metų lengvaatlete. Jos rankas šis apdovanojimas pasieks Klaipėdoje. Olimpinį normatyvą savo kišenėje jau turinti Viktoro Meškausko auklėtinė pasiruošimą svarbiausiam keturmečio sezonui vertina teigiamai.

„Naujo sezono pasiruošimas prasidėjo gana neblogai. Jau turėjom dvi stovyklas, kuriose intensyviai ruošėmės 2020 metų startams. Netrukus vyks paskutinė stovykla Ispanijoje prieš pasaulio komandų čempionatą Minske“, – metų pradžią apibendrino Ž.Vaiciukevičiūtė.

Lietuvos čempionams atiteks ne tik aukso medaliai, bet ir LLAF partnerių „Sportland“ prizai. Varžybų atidarymas – penktadienį 13.50 val. Įėjimas į Klaipėdos lengvosios atletikos maniežą (Taikos per. 54) nemokamas.

Svarbiausi startai: Penktadienis (vasario 20 d.)

14.20 val. Adrijus Glebauskas (šuoliai į aukštį)

15.30 val. Ieva Zarankaitė (rutulio stūmimas)

15.40 val. Agnė Šerkšnienė ir Modesta Morauskaitė (400 m)

17.05 val. Airinė Palšytė (šuoliai į aukštį)

17.50 val. Simas Bertašius (1500 m)

Šeštadienis (vasario 21 d.)

13.00 val. Brigita Virbalytė, Živilė ir Monika Vaiciukevičiūtės (3000 m sp. ėjimas)

13.20 val. Marius Žiūkas, Arturas Mastianica, Tadas Šuškevičius (5000 m sp. ėjimas)

14.25 val. Dovilė Kilty (trišuolis)

Vilnius, vasario 20 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode