Sprogimas

Lietuvos mažojo futbolo rinktinę treniruos brazilas

Sekmadienį Lietuvos mažojo futbolo asociacija paskelbė dešimties žaidėjų pavardes, kurie vyks į spalio 12-20 dienomis vyksiantį Socca Pasaulio futbolo čempionatą.

Kretos salos Retimno mieste vyksiantis prestižinis mažojo futbolo Pasaulio čempionatas pirmą kartą istorijoje priims ir Lietuvos mažojo futbolo rinktinę.

Norint pasiekti kuo geresnių rezultatų į rinktinę buvo pakviestas lietuviams puikiai žinomas brazilas – Armando Tarlazis arba trumpiau – Mandinho. Jam buvo patikėtas Lietuvos mažojo futbolo rinktinės vairas, kurį Mandinho perėmė iš legendinio „Žalgirio“ futbolininko Stanislovo Danisevičiaus.

Per savo karjerą ne tik Lietuvoje, bet ir Maltos stipriausioje lygoje žaidęs brazilas paskutiniu metu persikvalifikavo į salės ir mažąjį futbolą, kur jis treniruoja Naujosios Akmenės komandą „Akmenė“ ir dar pats su jos marškinėliais išbėga į aikštelę.

Visgi pasaulio čempionate Mandinho į aikštelę išbėgti negalės ir jai vadovauti turės nuo šoninės linijos. Vyriausiojo trenerio rolei brazilas yra pasiruošęs ir dėl to jaučia didžiulę atsakomybę.

„Visu pirma, man yra didžiulė garbė atstovauti Lietuvai tokiame turnyre kaip Pasaulio čempionatas. Tai tikrai ypatinga ir dėl to esu labai laimingas. Tačiau tuo pat metu aš jaučiu didelę atsakomybę kuo geriau paruošti komandą. Turiu daug dirbti, išanalizuoti varžovus ir stengtis padėti Lietuvos mažojo futbolo rinktinei. Turime išsikėlę tikslų, esame ambicingi, todėl stengsimės pasirodyti kaip įmanoma geriau“, – sakė Mandinho.

Didžiąją dalį savo profesionalo karjeros Mandinho praleido Lietuvoje, gindamas įvairių A lygos klubų garbę. Dėl to brazilas, kuris pats šiuo metu dar žaidžia Lietuvos antroje lygoje su „Akmenės“ ekipa, su kuria taip pat varžėsi Lietuvos mažojo futbolo čempionate bei Futsal A lygoje, puikiai pažįsta Lietuvos mažojo futbolo rinktinės kapitoną Valentiną Baranovskį.

„Su Valentinu esame ne kartą žaidę vienas prieš kitą, todėl jį pažįstų labai gerai. Aivydą Ruškį taip pat pažįstų, kuomet būdamas dar jaunas, jis kartu su manimi rungtyniavo Gargždų „Bangos“ komandoje. Su šiais dviem žaidėjais jau kalbėjausi apie artėjantį čempionatą, o su kitais nekantrauju susipažinti. Aš juos žinau, jie tikriausiai žino mane, bet dar su jais bendrauti neteko“, – atskleidė Mandinho.

Lietuvos mažojo futbolo rinktinė Socca Pasaulio čempionate žais C grupėje kartu su tokiomis rinktinėmis kaip Lenkija, Belgija, Velsas ir Marokas. Armando atskleidė, kad jis jau pradėjo analizuoti būsimų varžovų žaidimą, o tam į pagalbą pasitelkė savo ryšius Brazilijoje.

„Praėjusių metų Socca Pasaulio čempionate mano buvęs treneris iš Brazilijos buvo Brazilijos mažojo futbolo rinktinės treneriu. Jis viską puikiai matė iš arti, todėl aš su juo jau kalbuosi ir jis man suteikė daug naudingos informacijos. Taip pat ketinu dar kartą peržvelgti ir išanalizuoti visas praėjusio Pasaulio čempionato rungtynes, kuriose žaidė mūsų būsimi varžovai bei peržvelgti visas Lietuvos mažojo futbolo rungtynes iš 2018 metų Baltijos mažojo futbolo taurės turnyro, nes man labai svarbu žinoti, ką mes galime ir ko aš galiu tikėtis iš savo žaidėjų“, – sakė rimtai analizei pasiruošęs Lietuvoje gyvenantis brazilas.

Lietuvos mažojo futbolo rinktinė 2018 metais pirmą kartą istorijoje iškovojo Baltijos taurę, todėl į būsimą Socca Pasaulio čempionatą vyks net 7 žaidėjai iš tos rinktinės. Mandinho mano, kad tai yra labai svarbu, nes šie futbolininkai turės nugalėtojų mentalitetą ir jie žino, ką reiškia laimėti.

„Man yra labai svarbu, kad komanda turėtų nugalėtojų mentalitetą. Negalime kažko bijoti ir turime stengtis žaisti savo futbolą. Labai gerai, kad rinktinėje didžioji dalis žaidėjų bus tų, kurie praėjusiais metais laimėjo Baltijos taurę. Futbole tu dažnai pralaimi ar laimi rungtynes dar prieš žengdamas į aikštelę. Kartais tu bijai ir netiki savimi, todėl tokios rungtynės dažniausiai būna pralaimimos. O kartais tu pasitiki savimi ir tas pasitikėjimas tau leidžia sukurti puikių dalykų aikštėje, atnešančių pergales. Būtent pasitikėjimas savimi ir tikėjimas, kad gali laimėti, yra labai svarbus. Manau, kad mes tai turime ir tai mums padės“, – pasitikėjimo rinktinės nariais neslėpė Mandinho.

Mandinho taip pat sutiko, kad pirmosios Pasaulio čempionato rungtynės tikriausiai bus pačios svarbiausios: „Kiekviename turnyre, kuris yra pakankamai trumpas, pirmosios dvi rungtynės yra pačios svarbiausios. Jei laimi pirmąsias rungtynes, ta pergalė suteikia pasitikėjimo viso likusio turnyro metu ir pagarbos iš kitų varžovų. Taip pat labai svarbu yra kiekvienų rungtynių pirmosios dešimt minučių. Į aikštę turime žengti susikoncentravę ir pasiruošę nuo pirmos sekundės. Normalu pradžioje jausti šiokią tokią įtampą, todėl pirmosios dešimt minučių yra reikalingos tą įtampą numalšinti, išlikti budriam ir nedaryti kvailų klaidų bei taip įsivažiuoti į rungtynes. Tokia būsena yra visiškai normali. Gali būti, kad varžovai įmuš greitą įvartį ar mes tai padarysime, bet turėsime išlikti šaltų nervų, laikytis savo plano ir siekti pergalės“.

Socca Pasaulio čempionatas nuo Lietuvos mažojo futbolo čempionato skirsis labai svarbiu aspektu – Kretoje vyksiančiame turnyre bus žaidžiama 6 prieš 6, o Lietuvos pirmenybėse rungtyniaujama 7 prieš 7.

Visgi naujasis Lietuvos mažojo futbolo rinktinės treneris yra puikiai susipažinęs su 6 prieš 6 žaidimo subtilybėmis ir jam toks formatas yra netgi labiau priimtinas. Mandinho nemano, kad ir jo treniruojamiems vyrams bus bėdų persigrupuoti į tokio formato mažąjį futbolą.

„Man žaidimas 6 prieš 6 yra net geriau nei 7 prieš 7. Visą savo jaunystę Brazilijoje aš praleidau žaisdamas 6 prieš 6, todėl puikiai išmanau tokio formato taktikas ir žaidimo aspektus. Man asmeniškai tokio formato futbole yra žymiai lengviau judėti, surasti laisvų erdvių ar atlikti parengtas standartines situacijas. Žaidžiant 7 prieš 7, erdvės aikštėje yra daug mažiau, čia yra daugiau fizinio kontakto ir futbolas nėra toks efektyvus.

Pasaulio čempionate žaisime ant dirbtinės dangos. Žaidžiant ant jos yra sunkiau pakelti kamuolį, bet dirbtinę dangą galima puikiai išnaudoti savo pranašumui, jei žinai kaip tai reikia padaryti. Žaidžiant ant žolės su lengvesniu kamuolio, jis visada būna ore, čia būna daugiau oro dvikovų, o Pasaulio čempionate tikriausiai vyraus žaidimas ant žemės, kamuolys judės greitai ir mano tikslas tokiam žaidimui paruošti Lietuvos rinktinę“, – būsimas Pasaulio čempionato subtilybes pabrėžė Lietuvą treniruosiantis Mandinho.

Užbaigdamas Mandinho bendrai pagyrė Lietuvos futbolininkų fizinę jėgą ir atletiškumą, kuriuo brazilas sieks pasinaudoti Kretoje vyksiančiose pirmenybėse.

„Manau, kad Lietuvos futbolininkai apskritai yra labai stiprūs. Jie yra atletiški ir fiziškai pajėgūs. Net jei jie ir nebūna pačios geriausios sportinės formos, jie vis tiek išlieka fiziškai stiprūs. Ant dirbtinės dangos gintis yra daug lengviau nei ant natūralios vejos, todėl mums tai gali būti naudinga. Sujungsime greitą kamuolio judėjimą ir fizinę jėgą, todėl manau, kad Lietuvai žaidimas 6 prieš 6 ant dirbtinės dangos puikiai tiks“, – pridūrė Mandinho.

Reikia pridurti ir tai, kad Lietuvos mažojo futbolo rinktinės trenerių štabą sudarys ne tik Mandinho. Brazilui taip pat talkins fizinio rengimo treneris Giedrius Brazaitis.

Anksčiau Lietuvos futsalo čempionų Kauno „Vyčio“ gretose dirbęs vyras su mažojo futbolo aspektais taip pat yra gerai susipažinęs, kadangi jo treniruojama SK „Linksmakalnio“ ekipa šiais metais Lietuvos mažojo futbolo čempionate jau savo debiutiniame sezone užėmė trečią vietą ir pasidabino bronzos medaliais.

G.Brazaitis jau yra paruošęs fizinio rengimo planą Lietuvos mažojo futbolo rinktinei ir jo pagalba sieks lietuvius į Kretą nuskraidinti pačios geriausios įmanomos sportinės formos.

„Džiaugiuosi prisijungęs prie rinktinės. Mano pareigos bus padėti vyriausiajam treneriui paruošti žaidėjus čempionatui, kad jie būtų geroje sportinėje formoje. Žaidėjai yra mėgėjai, todėl nėra galimybės rengti reguliarių treniruočių kartu, tad vyrai sportuoja individualiai, o aš duodu jiems patarimus apie treniruočių pobūdį, intensyvumą, atsigavimą po jų. Draugiškų rungtynių cikle ir čempionate būsiu atsakingas už gerą komandos apšilimą prieš rungtynes, kad sumažinčiau traumų galimybę. Taip pat bus svarbus atsigavimas po kiekvienų rungtynių, atsigavimo pratimai įvairioms raumenų grupės, kad žaidėjai kitose rungtynėse būtų pasiruošę visu 100 %“, – savo pareigas ir tikslus paaiškino G.Brazaitis.

Lietuvos mažojo futbolo rinktinė sudėtis Socca Pasaulio čempionatui:

Vartininkas: Mantas Šumskis (Nr. 1)

Gynėjai: Dmitrijus Krupovičius (Nr. 2), Edvinas Dubavičius (Nr. 3), Svajūnas Savickas (Nr. 5), Ernestas Komarovas (Nr. 9).

Saugai: Dominikas Stankevičius (Nr. 7), Paulius Sakalis (Nr. 10), Valentinas Baranovskis (kapitonas) (Nr. 11).

Puolėjai: Valdemaras Šaveiko (Nr. 4), Aivydas Ruškys (Nr. 8).

Vilnius, rugsėjo 23 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode