Sprogimas

EJOF apžvalga: sužibėjo dviratininkė, stebuklus vėl išdarinėjo plaukikas

Trečiąją Europos jaunimo vasaros olimpinio festivalio (EJOF), vykstančio Azerbaidžano sostinėje Baku, dieną Lietuvos delegacija buvo labai arti pirmojo medalio, o iš viso arenose, stadionuose ir aikštynuose pasirodė net septynių sporto šakų atstovai.

Įspūdingą savo pasirodymą 200 m plaukimo krūtine rungtyje pratęsė Aleksas Savickas. 16-metis panevėžietis finale nuotolį įveikė 2:18,73 min. ir liko per žingsnį nuo medalio – ketvirtas. Tačiau nei sportininkas, nei plaukimo komandos trenerės, nei sirgaliai toli gražu neliūdėjo – Aleksas dar kartą sugebėjo pagerinti savo asmeninį rekordą.

Atrankoje lietuvio laikas buvo tryliktas, o pusfinalyje – septintas. Per dvi dienas ir tris plaukimus jis savo geriausią karjeros asmeninį rezultatą sugebėjo pagerinti net pusšeštos sekundės. Finale už mūsiškį greičiau plaukė tik rusas Dmitrijus Aškabovas (2:16,30 min.), ukrainietis Ročjaslavas Kryžanivskis (2:16,60 min.) ir prancūzas Brendanas Fitzpatrickas (2:17,30 min.).

„Prieš startą galvojau, kad penkta vieta būtų man labai gerai, o dabar ketvirta yra išvis nerealu, – pats atsistebėti negalėjo geriausią kol kas Lietuvos sportininkų rezultatą Baku užfiksavęs plaukikas. – Nepasidaviau įtampai, nesileidau į kovą su šalia esančiais varžovais, išlaikiau gerą grybšnį ir visa tai atsipirko. Tikrai nesiskundžiu.

Dabar būsiu labai gerai nusiteikęs eidamas plaukti šios rungties 100 metrų nuotolį, nes ji – mano arkliukas: jau šiame finale pirmą distancijos pusę praplaukiau sekunde greičiau nei mano asmeninis rekordas 100 metrų rungtyje. Pamačiau, kad esu topinėje formoje, tokioje geroje dar nesu buvęs. Prieš likusius startus dabar jaučiuosi užtikrinčiau.“

Antradienį A.Savickas dar plaukė ir rytinėse varžybose, tačiau šios atrankos jam įveikti nepavyko. 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi Aleksas įveikė per 53,13 sek. ir užėmė 29-ą vietą tarp 47 dalyvių. Kiek geriau šioje rungtyje pasirodė Daniilas Pancerevas, užfiksavęs 52,46 sek. laiką ir likęs vos per žingsnį nuo pusfinalio – 19-liktas.

Sėkmė nusišypsojo Džiugui Karkleliui, kuris 200 m plaukimo kompleksiniu būdu atrankoje užėmė 21-ą vietą (2:14,38 min.), tačiau buvo pirmasis atsarginis sąraše ir, iš varžybų pasitraukus vienam iš varžovų, gavo progą plaukti dar sykį. Visgi pusfinalyje 15-metis iš Ignalinos plaukė prasčiau nei ryte ir liko paskutinis 16-liktas (2:15,51 min.).

Asmeninį rekordą 200 m plaukime peteliške pagerino Nojus Skirutis, tačiau jo rezultato – 2:10,80 min. – perlipti atrankos barjero neužteko. Galutinė jo pozicija – 26-ta. 200 m krūtine plaukė Mija Motiejaitytė, kuri su 2:42,05 min. laiku užėmė 24-ą vietą.

Tuo metu mišri Lietuvos komanda – Tomas Navikonis, Gerda Jotautė, Laura Šliburytė, Gerda Jotautė ir D. Pancerevas – 4x100 m plaukimo laisvuoju stiliumi estafetėje finišavo 14-oje vietoje tarp 20-ies startavusių kvartetų (3:45,41 min.).

Pasirodymus festivalyje pradėjo ir jaunieji šalies dviratininkai. Tiek vaikinai, tiek merginos startavo asmeninėse lenktynėse laikui. Iš rytinėse varžybose dalyvavusių merginų geriausiai pasirodė Gustė Stanišauskaitė (15:55,42 min.), užėmusi itin aukštą 12-ą vietą. Tarp 75 dalyvių 25-ta įsitaisė Rūta Rastauskaitė (16:34,82 min.), 30-ta – Auksė Strainytė. Tiesa, jai geresnį nei 16:42,18 min. laiką užfiksuoti sutrukdė lenktynių metu iš priekinės padangos išsileidęs oras.

Vakare startavusių vyrukų rezultatai buvo kuklesni. Rokas Adomaitis (14:28,84) galutinėje rikiuotėje užėmė 44-ą vietą, Gediminas Kubelskas (14:44,24 min.) – 59-ąją, o Belgijoje gyvenantis lietuvis Vladas van Mechelenas nestartavo. Lenktynėse iš viso dalyvavo 90 dviratininkų.

10 km tarp merginų greičiausiai įveikė Didžiosios Britanijos atstovė Zoe Backstedt (14:35,25 min.), tarp vaikinų – estas Madis Mihkelsas (13:10,19 min.).

Teniso vienetų varžybose antrąjį reitingą turintis Vilius Gaubas ir ketvirta reitinguojama Emilija Tverijonaitė savo kovas pradėjo nuo antrojo rato. Ir abu pirmuosius mačus laimėjo.

14-metis Vilius per 1 val. ir 44 min. 6:4, 6:1 nugalėjo Koshisą Constantinosą iš Kipro, o 14-metė Emilija per pusantros valandos 6:3, 6:3 pranoko švedę Idą Johansson.

Tuo metu dvejetų akistatos toli gražu nesisekė taip sėkmingai. Tik sutemus startavę abu mūsų duetai patyrė pralaimėjimus, nors vaikinai turėjo pirmąjį, o merginos – antrąjį reitingą.

V. Gaubas su 15-ą gimtadienį minėjusiu Edu Butvilu antrajame rate 2:6, 2:6 nusileido Belgijos dvejetui, o E. Tverijonaitė ir Patricija Paukštytė vos per 36 min. rezultatu 0:6, 1:6 neprilygo taip pat belgėms.

Lietuvos vaikinų iki 16 metų krepšinio rinktinei nepavyko jau šiandien užsitikrinti vietos EJOF pusfinalyje. Rolando Rakučio auklėtiniai antrose B grupės rungtynėse 63:69 (14:21, 12:14, 15:19, 22:15) turėjo pripažinti Turkijos bendraamžių pranašumą. Jiems tai buvo pirmoji pergalė turnyre, mūsiškiams – pirmoji nesėkmė.

Rezultatyviausias su 13 taškų mūsiškių gretose buvo Paulius Murauskas, 10 taškų surinko Emilis Butkus, 9 taškus ir 6 rezultatyvius perdavimus pridėjo Radvilas Kneižys. Turkus į priekį vedė 15 taškų įmetęs Batinas Tuna.

Mūsiškių likimas dėl galimybės pakovoti dėl medalių paaiškės po akistatos su ispanais, kurie 63:62 palaužė Graikijos rinktinę ir šventė antrą pergalę. Šios rungtynės prasidės trečiadienį 15 val. Lietuvos laiku.

Dėl kelių neatvykusių sportininkų atšaukus kvalifikacines varžybas ieties metikas Marius Rudzevičius savo pasirodymą iškart pradėjo nuo finalo. Pirmieji du 16-mečio šilutiškio metimai nebuvo įskaityti, bet trečiasis bandymas leido patekti į geriausių aštuntuką ir savo laimę pabandyti atliekant papildomus tris bandymus – 62,66 m. Visgi pastarojo pagerinti nebepavyko ir festivalį lengvaatletis užbaigė aštuntas.

Iš lengvosios atletikos atstovų vienintelei į finalą iš rytinės sesijos dalyvių prasibrauti pavyko Andrei Ožechauskaitei. 15-metė kaunietė kvalifikacinėse varžybose geriausiu antruoju bandymu į tolį nušoko 5,46 m ir su dvyliktu rezultatu pateko tarp dvylikos geriausių sportininkių.

400 m atrankos bėgime Nedas Talalas užfiksavo geriausią sezono rezultatą (49,82 sek.), tačiau jo pakako aplenkti tik vieną varžovą 16-os dalyvių atrankoje. 15-oje pozicijoje finišavo ir 400 m barjerinio bėgimo atstovė Elena Jasaitė, nuotolį įveikusi per 1:04,07 min. ir už savo nugaros palikusi dvi dalyves.

Vieną pergalę iškovojo paskutinieji imtynių varžybose kovoję Lietuvos atstovai. Ją šventė Ineta Dantaitė, svorio kategorijos iki 57 kg aštuntfinalyje 3:1 pranokusi bulgarę Kristijaną Valčevą Dmitrovą. Tiesa, vėliau kelią į pusfinalį užtvėrė pralaimėjimas 0:5 norvegei Otheliei Annettei Hoie. Pastarajai žengus į finalą, 17-metė šiaulietė gavo progą varžytis dėl bronzos medalio paguodos turnyre, tačiau suklupo jau pirmoje dvikovoje – ją 4:1 įveikė vengrė Roza Szenttamasi.

Abi dvynės Dilytės festivalį baigė aštuntfinalyje. Gabija svorio kategorijoje iki 53 kg 1:3 nusileido vokietei Oliviai Abdrich, o Gabrielė svorio kategorijoje iki 65 kg rezultatu 0:5 turėjo pripažinti prancūzės Marielle Suzanne Graff-Fimbel pranašumą.

Nepasisekė ir abiem graikų-romėnų atstovams – Kirilas Vasilčukas svorio kategorijos iki 51 kg aštuntfinalyje 0:4 pralaimėjo rumunui Denisui-Florinui Mihai, o Gediminas Aukščionis svorio kategorijos iki 65 kg šešioliktfinalyje – 0:4 latviui Edgarui Laugaliui.

Į areną žengė ir jaunieji gimnastai. Tiesa, skambių rezultatų užfiksuoti jiems nepavyko. Gytis Chasažyrovas (70,500 balo) ir Titas Kuzmickas (67,050 balo) liko toli nuo daugiakovės finalo – tarp 76 dalyvių užėmė atitinkamai 59-ą ir 70-ą vietas. Tuo metu tik pratimus ant arklio su rankenomis atlikęs Danielius Polismakas su 10,600 balo liko 59-as. Nei į vienos atskiros rungties finalą mūsiškiai taip pat nepateko.

Vilnius, liepos 23 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode