Sprogimas

javosIndonezijos pagrindinę Javos salą pirmadienį supurtęs žemės drebėjimas nusinešė 56 žmonių gyvybes, pranešė labiausiai nukentėjusios provincijos gubernatorius.

Drebėjimas, per kurį gyventojai puolė į gatves, taip pat apgadino dešimtis pastatų.

„56 žmonės žuvo, o daugiau kaip 700 buvo sužeisti. Kadangi įvykio vietoje vis dar yra daug [po griuvėsiais] įstrigusių žmonių, manome, kad sužeistųjų ir žuvusiųjų skaičiai didės“, – sakė Vakarų Javos gubernatorius Ridwanas Kamilas (Ridvanas Kamilas) spaudos konferencijoje, transliuotoje televizijos „Kompas TV“.

Pasak Jungtinių Valstijų geologijos tarnybos (USGS), 5,6 balo stiprumo žemės drebėjimo židinys buvo Čiandžūro regione Vakarų Javos provincijoje, 10 km gylyje.

Taip pat buvo pranešta apie kelias nuošliuožas Čiandžūro apylinkėse.

Nacionalinė nelaimių padarinių likvidavimo agentūra pranešė, kad dėl žemės drebėjimo buvo apgadinta dešimtys pastatų, įskaitant islamo internatinę mokyklą, ligoninę ir kitus visuomeninės paskirties objektus. 

Išplatintame pranešime teigiama, kad informacija apie nukentėjusius asmenis ir padarytos žalos mastą vis dar renkama. 

Žemės drebėjimas buvo stipriai juntamas didesnėje Džakartos dalyje. Indonezijos sostinėje susvyravo aukštuminiai pastatai, o iš kai kurių buvo evakuoti žmonės. 

„Žemės drebėjimas buvo labai stiprus. Mano kolegos ir aš nusprendėme avariniais laiptais išeiti iš biuro devintame aukšte“, – pasakojo darbuotojas iš Pietų Džakartos Vidi Primadhania (Vidis Primadania).

Žemės drebėjimų dažnai pasitaiko visame didžiuliame Indonezijos salyne, tačiau Džakartoje jie juntami retai. 

Daugiau nei 270 mln. gyventojų turinčioje šalyje dažni žemės drebėjimai, ugnikalnių išsiveržimai ir cunamiai, nes ji yra Ramiojo vandenyno Ugnies žiede,  kur susiduria tektoninės plokštės.

Vasario mėnesį per 6,2 balo stiprumo žemės drebėjimą Vakarų Sumatros provincijoje žuvo mažiausiai 25 žmonės, o dar daugiau kaip 460 buvo sužeisti. 2021-ųjų sausį 6,2 balo stiprumo drebėjimas Vakarų Sulavesio provincijoje nusinešė daugiau kaip 100 gyvybių, buvo sužeista dar beveik 6,5 tūkst. žmonių. 

2004 metais Indijos vandenyne įvyko galingas žemės drebėjimas ir cunamis, pražudęs kone 230 tūkst. žmonių keliolikoje šalių, daugiausia Indonezijoje. 

Redaktorė Miglė Giri

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode