Sprogimas

peiliaisKanados vakarinėje Saskačevano provincijoje sekmadienį du peiliais ginkluoti vyrai vietos čiabuvių bendruomenėje ir šalimais esančiame mieste nužudė mažiausiai dešimt žmonių ir dar 15 sužeidė, pranešė policija, nurodžiusi, kad vyksta įtariamųjų paieška.  

Policija, reaguodama į skubios pagalbos skambučius, nuvyko į atokioje vietovėje įsikūrusią vietos čiabuvių bendruomenės rezervaciją. Čia ir šalimais esančiame Veldono mieste pareigūnai rado 10 nužudytų žmonių, spaudos konferencijoje sakė Kanados karališkosios raitosios policijos komisaro pavaduotoja Rhonda Blackmore (Ronda Blekmor).

Pasak jos, dar mažiausiai 15 žmonių buvo sužeisti ir išvežti į ligonines.

„Aktyviai ieškome dviejų įtariamųjų“, – pridūrė pareigūnė.

Įtariami užpuolikai pabėgo automobiliu. Jie buvo buvo atpažinti kaip 30-metis Mylesas (Mailsas) ir 31 metų Damienas (Deimjenas) Sandersonai. 

Pustrečio tūkstančio narių turinčios vietos čiabuvių bendruomenės gyvenamoje teritorijoje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, o daugelis Saskačevano provincijos gyventojų paraginti neiti iš namų.   

Ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) socialiniame tinkle „Twitter“ šias žudynes pavadino „siaubingomis ir veriančiomis širdį“. Jis pareiškė užuojautą aukų artimiesiems ir paragino gyventojus laikytis valdžios institucijų nurodymų.

Pasak Rh. Blackmore, policija mano, jog „kai kurios aukos buvo įtariamųjų taikiniai, o kitos buvo užpultos atsitiktinai“.

„Šiuo metu kalbėti apie motyvus labai sudėtinga“, – pridūrė ji.

Veldono gyventoja Diane Shier (Dajan Šir) vietos žiniasklaidai sakė, kad per išpuolį žuvo jos kaimynas, gyvenęs su savo anūku.

„Esu labai nusiminusi, nes praradau gerą kaimyną“, – sakė ji laikraščiui „Canadian Press“.

Paieškai mestos „maksimalios pajėgos“

Saskačevane sekmadienį ryte gyventojai buvo perspėti apie pavojingus asmenis, policijai reaguojant į pranešimus apie subadytus žmones vietos autochtonų bendruomenėje ir Veldone.

Pasak Rh. Blackmore, 5 val. 40 min. vietos (14 val. 40 min. Lietuvos) laiku policijai telefonu buvo pranešta apie išpuolį Džeimso Smito kri genties bendruomenėje. Netrukus buvo sulaukta daugiau pagalbos skambučių apie panašius išpuolius iš viso 13-oje skirtingų vietų, pridūrė pareigūnė.

Anot jos, regiono greitkeliuose ir keliuose buvo įrengti kontrolės postai, o įtariamųjų gaudynėms buvo mestos „maksimalios“ policijos pajėgos.

Po pranešimų, kad du įtariamieji buvo pastebėti Saskačevano provincijos sostinėje Redžainoje, esančioje už daugiau nei 300 km į pietus, perspėjimas apie pavojų buvo paskelbtas kaimyninėse Manitobos ir Albertos provincijose – didžiuliame, beveik pusės Europos dydžio  regione.

Redžainos policijos viršininkas Evanas Bray (Evanas Brėjus) žurnalistams sakė, kad vietos valdžia paskelbė aukšto lygio parengtį ir kad į miestą atvyko papildomų policijos pajėgų. Tokių veiksmų imtasi miestą užplūdus futbolo sirgaliams, atvykusiems stebėti Kanados futbolo lygos rungtynių tarp Saskačevano „Roughriders“ ir Vinipego „Blue Bombers“ komandų. 

 Saskačevano sveikatos apsaugos tarnyba naujienų agentūrai AFP atsiųstame pranešime nurodė, kad regiono ligoninėse aktyvuotas nepaprastosios padėties režimas, kad būtų galima suteikti pagalbą „dideliam skaičiui kritinės būklės pacientų“.

„Galime patvirtinti, kad keliose įstaigose teikiama pagalba tam tikram skaičiui asmenų. Be to, buvo paprašyta papildomų darbuotojų, kurie padėtų reaguoti į šią situaciją“, – priduriama pranešime. 

Iš Saskatūno ir Redžainos į atokias bendruomenes buvo pasiųsti trys sraigtasparniai parskraidinti nukentėjusiųjų. 

Redaktorė Silvija Čibirienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode