Sprogimas

D. Kuliešius: iš JAV-Rusijos derybų tikimasi užkirsti kelią „blogiausiam scenarijui“

derIš pirmadienį prasidėjusių JAV ir Rusijos derybų dėl Ukrainos saugumo tikimasi, kad bus užkirstas kelias „blogiausiam scenarijui“, sako prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Darius Kuliešius.

„Tikimasi vieningo veikimo, tam, kad būtų NATO įsipareigojimas užtikrinti visų NATO narių saugumą. Svarbiausias tikslais šiandien yra neleisti, atgrasyti nuo blogiausio scenarijaus“, – pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio sakė D. Kuliešius.

JAV ir Rusijos aukšto rango diplomatai pirmadienį pradėjo svarbias derybas Ženevoje, tvyrant didelei įtampai dėl Ukrainos, prie kurios sienos sutelktos didelės Rusijos karinės pajėgos. Kilusią įtampą pirmadienį svarstė Lietuvos Valstybės gynimo taryba.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigė, kad VGT posėdyje buvo apsvarstytos „galimos diplomatinės ir kitos priemonės, kurių Lietuva turėtų imtis“. 

„Aš patenkintas ta diskusija, kuri įvyko taryboje, nes čia skirtingos valdžios institucijos susitiko ir aptarė bendrus klausimus. Valstybės gynimas yra mūsų bendras interesas, ar tai būtų diplomatinės, ar tai būtų karinės priemonės“, – pažymėjo A. Anušauskas.

Ministras taip pat dezinformacija pavadino JAV žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad Amerikos administracija yra pasiruošusi aptarti galimybę sumažinti karinį dalyvavimą Vidurio ir Rytų Europoje, jei Rusija imsis atitinkamų veiksmų.

„Šią žinią, dezinformaciją visų pirma pasigavo Rusijos žiniasklaida ir manau, kad turime labai aiškiai pasakyti ir deklaruoti pačių amerikiečių, mūsų sąjungininkų, poziciją – kalbos apie tai nėra, ir jos tiesiog nebuvo, tai yra spekuliacijos ir aš tai įvardinčiau dabartinėj stadijoj kaip dezinformaciją“, – sakė A. Anušauskas.

Taip pat VGT buvo sutarta kurti tarpinstitucinį veiksmų koordinavimo centrą, pranešė prezidento patarėjas.

„VGT nariai sutarė dėl koordinuoto veikimo NATO, ES, tarptautiniuose dvišaliuose formatuose, su tikslu siekti Lietuvai prioritetinių saugumo priemonių“, – sakė D. Kuliešius.

„Valstybės kanceliarijoje bus sukurtas tarpinstitucinis veiksmų koordinavimo centras, tai svarbu ne tik dėl įvykių Ukrainoje, augančių grėsmių ir įtampų, tačiau taip pat svarbu čia Lietuvoje stebėti grėsmes ir rizikas, vertinti parengtį gyvybiškai svarbiose valstybės srityse: energetikos, valstybės saugumo, elektroninėje erdvėje ir kitose svarbiose sferose“, – pridūrė jis.

Vakarų šalys baiminasi dėl Rusijos pajėgų telkimo prie Ukrainos sienų ir kaltina Maskvą planuojant šią žiemą įsiveržti į savo kaimynę. Pasak Vakarų, prie Ukrainos sienos sutelkta iki 100 tūkst. rusų karių.

Derybos tarp JAV ir Rusijso vyksta Vakarams spaudžiant Rusiją atitraukti pajėgas nuo Ukrainos sienų ir grasinant sankcijomis įsiveržimo atveju, o Maskvai reikalaujant plataus masto saugumo garantijų.

Šią savaitę Rusijos atstovai taip pat susitiks su NATO ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pareigūnais.

Į Lietuvos Valstybės gynimo tarybą įeina prezidentas, ministras pirmininkas, Seimo pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas. VGT vadovauja prezidentas.

Taryba svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės saugumo užtikrinimo ir gynybos klausimus.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode